Menu

Uw zoekacties: Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) Aalsmeer
1623 Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) Aalsmeer
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Aalsmeer (VPCO) is in 1888 opgericht als Vereeniging voor Christelijk Schoolonderwijs die zichzelf tot doel stelde 'de stichting en instandhouding van de school met de bijbel'. In 2000 komt daar als doelstelling bij om 'samenwerking te stimuleren tussen de van de schoolvereniging uitgaande scholen of scholen in deze gemeente en de overige van de schoolvereniging uitgaande scholen'. Dit bereikte de vereniging onder andere door de fusie tussen de Openbare Mavoschool Aalsmeer en de (protestants-christelijke) Mavoschool De Wiekslag aan te sturen, maar ook het organiseren en ondersteunen van de jaarlijkse scholenmarkt werd door de VPCO uitgevoerd.
De vereniging zelf heeft verschillende veranderingen in haar bestuursvorm meegemaakt. In de periode 2001-2003 fuseerde VPCO Aalsmeer met de vereniging voor PCBO te Halfweg/Zwanenburg, de vereniging voor CNS te Nieuw-Vennep en de vereniging voor CNS te Rozenburg/Rijsenhout. Gezamenlijk vormen zij de overkoepelende organisatie VPCO De Basis, met nog steeds een belangrijke meerwaarde van de lokale verenigingen. In de periode 2003-2007 wordt met de komst van een algemene directie de meerwaarde van de lokale verenigingen kleiner, zodat in november 2006 besloten werd de lokale verenigingen geen rol meer te laten spelen in zowel de selectiecommissie voor nieuw personeel als bij de uitvoering van de attentieregeling. Vanaf 2007 wordt er gewerkt aan de voorwaarden waardoor de lokale verenigingen zichzelf kunnen opheffen. In de extra ledenvergadering van 12 november 2007, wordt uiteindelijk de VPCO als vereniging opgeheven.
De leden speelden in de vereniging een belangrijke rol. Veel ouders die kinderen op een van de betreffende scholen hadden, werden lid van de vereniging en bleven dit vaak lang nadat de kinderen van school zijn. De inspraak van deze leden was ook inhoudelijk van aard, wat bijvoorbeeld zichtbaar was in de ingekomen brieven met klachten over het thema 'magie' van de Kinderboekenweek in 2005.
Het archief bestaat voornamelijk uit stukken van de jaren 1990-2010, hoewel het ook een omslag bevat die een eerdere periode beschrijft van 1908 tot 1960. Deze oudere stukken bevatten voornamelijk informatie over de aanstellingen en het ontslag van onderwijzend personeel.
Inventaris
Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
1623 Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) Aalsmeer
Inventaris
Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1908-2007
Omvang in meters:
0,75
Periode documenten:
1908-1966, 1985-2007 (2010)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-53. Het archief bestaat voornamelijk uit stukken van de jaren 1990-2007 (2010). Bij de volgende inv. nrs. zijn beperkende bepalingen ten aanzien van de openbaarheid gesteld. Inv. nr. 9 is openbaar vanaf 2084 en inv. nr. 23 is openbaar vanaf 2082.
Gemeente:
Aalsmeer