Menu

Uw zoekacties: Rottepolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude

1742 Rottepolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Rottepolder was vroeger een deel van de Binnenpolder onder Spaarnwoude en van de landen onder Houtrijk. Bij het graven van de trekvaart tussen Haarlem en Amsterdam werden de gronden van de Rottepolder gescheiden van de Binnenpolder en tot een afzonderlijk waterschap gemaakt.
De polder is gelegen tussen de Rijksstraatweg van Amsterdam naar Haarlem, de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Liede.
Bij de aanleg van het fort aan de Liede door de Genie in 1883-1884 is de polder in twee delen gesplitst, die met elkaar verbonden zijn door een duiker. Het westelijk gedeelte wordt de Punt genoemd. De gehele polder is ruim 86 hectare groot.
De polder werd vroeger bemalen door de Rottemolen, die in 1870 verbrandde. Er werd vervolgens een nieuwe vijzelmolen gebouwd. Deze werd in 1923 door het Rijk aangekocht en afgebroken ten behoeve van de verbreding van de rijksweg. Daarna werd op enkele meters afstand een gemaal met een ruwoliemotor geplaatst.
In 1956 werd een begin gemaakt met de werken vanwege de aanleg van Rijksweg 5, waarna de aanleg van de A9 en het verkeersknooppunt Rottepolderplein volgden.
De archieven van de voorlopers van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1407-1811: inv.nrs. 71, 72, 87, 88, 90-108, 491-493a; en archieven van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1812-1857: inv.nrs. 331-334 bevatten ook stukken van de Rottepolder.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1860-1978
Omvang in meters:
1,30
Periode documenten:
1860-1978
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-63.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord