Menu

Uw zoekacties: Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen

1835 Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Verantwoording van de bewerking
1835 Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen
Inleiding
2.
Verantwoording van de bewerking
In 2013 is gestart met de inventarisatie van het archief van het Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening. Het bestond uit twee delen: het archief van het Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening en de beleidsdossiers van de Afdeling Milieuzaken. Bij nader onderzoek bleek dat de Afdeling Milieuzaken onderdeel was geweest van de Secretarie.
Tot 1988 waren er twee afdelingen die zich met milieuzaken bezighielden: Afdeling/Bureau Milieuzaken van de Secretarie en Bureau Hinderwet van het Bedrijf Openbare Werken. In 1988 zijn deze twee bureaus samengevoegd in Sector Milieuhygiëne als onderdeel van de Secretarie. De beleidsdossiers van de Afdeling Milieuzaken behoren dus bij het archief van de Secretarie en zijn zodoende toegevoegd aan dat archief.
In het verleden is al een deel van het archief geselecteerd en vernietigd. De omvang van het te bewaren bestand is 83 meter. De selectie is uitgevoerd op basis de “Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekenende van ná 1850” uit 1983. Als ondersteunend hulpmiddel is daarbij de “Brabantse lijst” gehanteerd. Dossiers die voor vernietiging in aanmerking komen op basis van de vernietigingslijst uit 1983, maar op basis van de gemeentelijke selectielijst uit 2012 permanent te bewaren zijn, zijn bewaard gebleven.
Met betrekking tot het opstellen van de inventaris zijn de “Richtlijnen overbrenging van analoge (papieren) overheidsarchieven in goede, geordende en toegankelijke staat van het Noord-Hollands Archief” (2011) gebruikt. De indeling van het rubriekenschema is gebaseerd op de Basisarchiefcode uit 1979. Waar nodig is ter optimalisatie het rubriekenschema aangepast.
De dossiers zijn materieel verzorgd en in zuurvrije omslagen gedaan. De omslagen zijn daarna in zuurvrije dozen gestopt.
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1913-1992
Omvang in meters:
83,40
Periode documenten:
(1911) 1913-1992 (1998)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-2263. Het Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen heette in de periode 1988-1992 Bedrijf Gemeentewerken te Velsen. Voor de hinderwetvergunningendossiers van de gemeente Velsen, (1904) 1913-1998, zie toegangsnummer 1829.
Gemeente:
Velsen