Menu

Uw zoekacties: Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf te Aalsmeer
1925 Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf te Aalsmeer
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de raadsvergadering van 27 januari 1916 werd besloten tot overname van het bedrijf van de NV Maatschappij tot Exploitatie van Electrische Energie, voorheen firma Mur en Koudijs te Aalsmeer. In feite ging het om een elektriciteitscentrale en stroomleveringscontracten. *  Er werd een commissie van bijstand gevormd, bestaande uit drie raadsleden, een beheersverordening en een instructie voor de directeur-administrateur opgesteld. *  Het kantoor was gevestigd in de Zijdstraat 165. * 
Het bedrijf functioneerde als Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf tot 1931, toen het overgenomen werd door het Provinciaal Electriciteitsbedijf Noord-Holland (PEN). *  Het PEN nam bij overeenkomst d.d. 15 april 1931 de eigendommen en stroomlevering van de gemeente Aalsmeer over, waarschijnlijk ingaande 1 januari 1931, aangezien het archief van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf per die datum stopt.
Het archief met een omvang van 1,3 meter is in 2002 opnieuw beschreven in het kader van het herinventarisatieproject van de archieven van de gemeente Aalsmeer uit de periode 1526-1911 (1942). Het is als apart (gedeponeerd) archief aangetroffen en als zodanig beschouwd en beschreven.
Inventaris
3. Reglementering
1925 Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf te Aalsmeer
Inventaris
3.
Reglementering
Verordening regelende de werkkring van de commissie, 1916: zie secretarie-archief 1911-1929, inv.nr. 276.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1916-1930
Omvang in meters:
1,40
Periode documenten:
1916-1930
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-27. Zie ook archief van het Gemeentebestuur van Aalsmeer, (1865) 1911-1929 (1970), inv. nrs. I-XII.
Gemeente:
Aalsmeer