Menu

Uw zoekacties: Dienst Openbare Werken te Beverwijk

1930 Dienst Openbare Werken te Beverwijk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Het ontstaan, de ontwikkeling en de opheffing van de dienst
2. Geschiedenis van het archief
1930 Dienst Openbare Werken te Beverwijk
Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief
Het archief van de dienst Openbare Werken is ontstaan bij het in werking treden van de "verordening op het beheer van het bedrijf van Openbare Werken" d.d. 29 december 1930.
Het archief bestaat voor een deel uit archiefstukken van het Grondbedrijf. Dit is ontstaan doordat het personeel van de dienst Openbare Werken werd ingezet bij de taakuitvoering van het Grondbedrijf, omdat het Grondbedrijf hiervoor geen personeel in dienst had. In feite functioneerde het Grondbedrijf als een afdeling van de dienst Openbare werken. Het was zelfs zo dat als er een stuk voor de directeur van het Grondbedrijf binnenkwam, en tevens een afschrift van dit stuk voor de directeur van Openbare Werken, er slechts één exemplaar bewaard werd. Het is dus onmogelijk om nu nog de stukken te kunnen splitsen.
Slechts in zeer incidentele gevallen zijn er uit het oogpunt van het Grondbedrijf dossiers aangelegd. Deze zijn dan ook in de inventaris van het Grondbedrijf opgenomen. Zelfs de binnenkomende en uitgaande stukken van het Grondbedrijf werden in de agenda's van Openbare Werken genoteerd.
De archiefbescheiden zijn zaaksgewijs geordend volgens de Basis Archiefcode van de V.N.G.
In het archief zijn bouwvergunningen aangetroffen die hier blijkbaar gedeponeerd zijn, hoewel dit niet officieel is aangegeven.
Het zijn bouwvergunningen verleend door de gemeente Beverwijk tot 1931 en bouwvergunningen verleend door de gemeente Wijk aan Zee en Duin tot en met 1936. De gemeenten Beverwijk en Wijk aan Zee en Duin zijn op 1 mei 1936 opgeheven en er is een nieuwe gemeente gevormd onder de naam van Beverwijk.
Voor de inschrijving van de stukken werd gebruik gemaakt van agenda's van ingekomen en verzonden stukken vanaf 1942 tot 31 augustus 1953.
Vanaf 31 augustus 1953 tot 1 januari 1969 het fichedoorschrijfsysteem, waarvan de moederbladen op numerieke volgorde zijn geordend. Daarna kwam er een kopieënsysteem en met ingang van 1971 een alfabetisch kaartsysteem. Bij beide systemen werd nog wel het moederblad van het fichedoorschrijfsysteem gebruikt. Gedurende een periode van 1 januari 1986 tot 20 augustus 1986 werd er gebruik gemaakt van een geautomatiseerd systeem.
Met machtiging van Burgemeester en Wethouders d.d. 5 september 1985 zijn de bij de dienst Openbare Werken berustende archiefbescheiden van het Gemeentelijk Woningbedrijf overgedragen aan dit bedrijf.
Vernietiging van stukken heeft plaatsgevonden op 15 januari 1974, 19 maart 1974, 28 oktober 1975, 15 april 1980 en 23 juli 1980 door de directeuren, als beheerders van het archief, doch zonder machtiging van Burgemeester en Wethouders. Met machtiging van Burgemeester en Wethouders zijn er stukken vernietigd op 12 september 1985 en 11 september 1986. Met machtiging van de gemeentesecretaris zijn er stukken vernietigd in 1990, 1991, 1993 en 1994.
3. Verantwoording van de inventarisatie
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1931-1988
Omvang in meters:
29,50
Periode documenten:
(1906) 1931-1988 (1994)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1182. Inv.nrs. 112, 114-117, 515 ontbreken. Lijst van bestekken opgemaakt door de Dienst Openbare Werken met verwijzing naar de inventarisnummers in de inventaris onder rubriek 4.2. Lijst van straatnamen met verwijzing naar de inventarisnummers in de inventaris onder rubriek 4.3.
Gemeente:
Beverwijk