Menu

Uw zoekacties: Kloosters te Haarlem

2123 Kloosters te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de Haarlemse kloosters
2. Verantwoording van de herinventarisatie
2123 Kloosters te Haarlem
Inleiding
2.
Verantwoording van de herinventarisatie
Na de afronding van de inventaris van de kloosterarchieven door C. van de Haar circa 1960, werd dit werk grotendeels onttakeld door het terugplaatsen van de meeste stukken in de oude loketkastnummering van het Haarlemse stadsarchief. In de inventaris van de kloosters bleven alleen de delen over, alle losse stukken werden in het stadsarchief opgenomen. Bij de recente herinventarisatie van het Haarlemse stadsarchief is dit weer zoveel mogelijk ongedaan gemaakt. Er werden echter veel stukken aangetroffen die oorspronkelijk bij het archief van de Commanderij van Sint Jan hoorden, maar niet in de inventaris van Van de Haar waren opgenomen. Dit maakte een herinventarisatie van de kloosterarchieven noodzakelijk.
Het is niet volledig gelukt om alle stukken terug naar hun oorsprong te brengen. Er zijn nog stukken in het stadsarchief te vinden die achteraf gezien bij de kloosters horen en omgekeerd. Wegens de beperkte tijd die aan deze herinventarisatie besteed kon worden, was het niet mogelijk om dit ongedaan te maken. Zo vindt men de stukken van de kantoren van de geestelijke goederen en Sint Jan nu opgenomen in het Haarlemse stadsarchief, maar zijn de 'achtergebleven stukken' achter in deze inventaris opgenomen.
Stukken die thans in andere archieven zijn opgenomen worden hier niet vermeld. Een uitzondering hierop vormen de stukken die in de regestenlijst voorkomen, deze zijn hier zonder nummer opgenomen met verwijzing naar de vindplaats.
Een aantal stukken uit de oude inventaris bleek niet terug te vinden omdat hun vindplaats bij de reconstructie van de loketkast niet gedocumenteerd was. De nummers waarvan het vermoeden bestaat dat ze nog boven water zullen komen, zijn in de nieuwe inventaris opgenomen met de vermelding 'ontbreekt'. De andere nummers zijn vervallen. Dit is in de concordans verantwoord.
Om praktische redenen zijn de akten van renten op onroerend goed geplaatst in de rubriek onroerend goed onder de betreffende locatie.
3. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1315-1625
Omvang in meters:
8,65
Periode documenten:
(1169) 1315-1625 (1845)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-448. Regestenlijst, 1169-1499 (1506), in de inventaris. Inv.nr. 148 is te raadplegen op de Beeldbank Noord-Hollands Archief onder nrs. 51-000545 t/m 51-000554, 51-000556 t/m 51-000564. Inv.nrs. 222, 304, 367, 421, 429, 431, 433, 448 ontbreken, de bij inv.nr. 222 behorende kaart is te raadplegen op de Beeldbank Noord-Hollands Archief onder nr. 51-000555. In de Atlas Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: inv.nrs. 148, 434-435.
Gemeente:
Haarlem