Menu

Uw zoekacties: Initiatiefcomité Gedenkteken Gesneuvelde Haarlemse Militaire...

2145 Initiatiefcomité Gedenkteken Gesneuvelde Haarlemse Militairen te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Initiatiefcomité Gedenkteken Gesneuvelde Haarlemse Militairen is opgericht naar aanleiding van een tentoonstelling in het stadhuis van Haarlem in 1985 getiteld 'Verzet en Vervolging, 1933-19nu' waarbij oud-politiecommissaris G. Endlich zich realiseerde dat er voor Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in dienst van leger of koopvaardij geen enkel gedenkteken bestond.
Endlich vond medestanders in de Haarlemse burgerij en richtte in 1986 met hen het Initiatiefcomité op. Dankzij giften uit de bevolking en het bedrijfsleven kon op 23 maart 1989 het monument, bestaande uit een ruim 10.000 kg. zwaar brok Belgisch hardsteen en voorzien van een gedenkplaat en inscriptie, worden onthuld in het Reinaldapark (Parkwijk).
Het archief werd op 2 november 2000 aan de Archiefdienst voor Kennemerland (nu Noord-Hollands Archief) geschonken door de heer G. Nieuwenhuizen, voormalig penningmeester van het Initiatiefcomité. Door het Initiatiefcomité werden tevens een aantal foto's geschonken. Deze foto's zijn opgenomen in de Kennemer Atlas.
Enkele bescheiden, zijnde betalingsbewijzen en kasafschriften werden niet opgenomen in het beschreven archiefbestand. Zij werden met goedkeuring van de schenker vernietigd.
Plaatsingslijst
1 Algemene correspondentie: In 1985 stelden gemeenteraadslid G.J. Endlich en een fractiegenoot schriftelijk vragen omtrent de oprichting van een gedenkteken ter herinnering aan Haarlemmers omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het antwoord luidde dat bij een breedgesteund initiatief een steun van het college zou volgen. Zo begon het proces tot realisatie van het oorlogsmonument in het Reinaldapark.
Donateurs: om aan de benodigde gelden te komen werden tientallen personen en instanties benaderd om door middel van een bijdrage tot realisatie van het gedenkteken te komen.
Krantenknipsels: in diverse kranten werd het initiatief tot eerbetoon onder de aandacht gebracht van de lezers. Op het vermelde bankrekeningnummer konden belangstellenden het comité steunen.
2145 Initiatiefcomité Gedenkteken Gesneuvelde Haarlemse Militairen te Haarlem
Plaatsingslijst
1
Algemene correspondentie: In 1985 stelden gemeenteraadslid G.J. Endlich en een fractiegenoot schriftelijk vragen omtrent de oprichting van een gedenkteken ter herinnering aan Haarlemmers omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het antwoord luidde dat bij een breedgesteund initiatief een steun van het college zou volgen. Zo begon het proces tot realisatie van het oorlogsmonument in het Reinaldapark.
Donateurs: om aan de benodigde gelden te komen werden tientallen personen en instanties benaderd om door middel van een bijdrage tot realisatie van het gedenkteken te komen.
Krantenknipsels: in diverse kranten werd het initiatief tot eerbetoon onder de aandacht gebracht van de lezers. Op het vermelde bankrekeningnummer konden belangstellenden het comité steunen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1986-1994
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1986-1994
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-3. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: foto's betreffende de plaatsing van het gedenkteken op 15 november 1988 (=54-037755 t/m 54-037768) en foto's betreffende de onthulling van het gedenkteken op 23 maart 1989 (=54-037769 t/m 54-037772). Het gedenkteken in het Reinaldapark is ter herinnering aan Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in dienst van leger of koopvaardij.
Gemeente:
Haarlem