Menu

Uw zoekacties: Heemsteeds Fanfarekorps Eensgezind-Excelsior te Heemstede

2228 Heemsteeds Fanfarekorps Eensgezind-Excelsior te Heemstede

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Heemsteeds Fanfarekorps Eensgezind-Excelsior is ontstaan in 1957 toen Fanfare Eensgezindheid, die in 1903 werd opgericht fuseerde met Fanfare Excelsior. Fanfare Excelsior werd in 1925 opgericht door personeel van de gemeente Heemstede.
Het doel van de vereniging was het bieden en realiseren van mogelijkheden tot ontplooiing en ontspanning van haar leden door middel van het musiceren bij het fanfarekorps welke bestond uit koperblazers, rietblazers en slagwerkmusici. Majorettes en een vaandeldrager vormden een onderdeel van het korps. Instrumenten en uniformen kregen de leden in bruikleen van de vereniging. Dankzij een renteloos voorschot van de gemeente Heemstede konden in 1964 nieuwe instrumenten en met speciale subsidie in 1987 nieuwe uniformen worden aangeschaft.
Naast de wekelijkse repetities in een zaal van de bibliotheek te Heemstede verzorgde het korps uitvoeringen op muziekconcoursen, Koninginnedagen, avondvierdaagsen, in bejaardentehuizen en op bruiloften en partijen. Hoogtepunten van het Fanfarekorps waren het winnen van een muziekconcours in Rijkevorsel in België in 1957, de organisatie van de groots opgezette nationale muziek-, mars-, show- en majorettewedstrijden in Heemstede ter ere van het 50-jarig jubileum in 1975 en het bezoek aan de harmonie Union in Trois-Vierges in Luxemburg in 1978. De betrokkenheid bij de muziek en het functioneren van het korps is altijd groot geweest bij de leden. Voor sommige leden was de deelname een familiegebeuren, aangezien leden van eenzelfde familie van meerdere generaties meespeelden in het korps. Diverse leden hebben een jubileum kunnen vieren waarbij zij van de vereniging een erespeld uitgereikt kregen. In de jaren negentig was er echter sprake van een toenemende vergrijzing van de korpsleden, 5 van de 15 leden waren reeds de 75 jaar gepasseerd. Daarnaast waren er onvoldoende aanmeldingen van nieuwe leden, waardoor het korps niet langer kon voldoen aan de eisen die gesteld werden om voor subsidie in aanmerking te komen. Hierdoor werd in september 2004 besloten de vereniging te ontbinden.
Aangezien de vormer de archiefstukken gebundeld en aangelijmd heeft in de linkermarge, is er voor gekozen de wijze van beschrijven van de plaatsingslijst aan te passen aan deze samenstelling.
Plaatsingslijst
2. Stukken van bijzondere aard
2228 Heemsteeds Fanfarekorps Eensgezind-Excelsior te Heemstede
Plaatsingslijst
2.
Stukken van bijzondere aard
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1957-2004
Omvang in meters:
0,55
Periode documenten:
(1925) 1957-2004 (2005)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-84. De stukken van vóór 1957 hebben alleen betrekking op de Fanfare Excelsior te Heemstede.
Gemeente:
Heemstede