Menu

Uw zoekacties: Tekenschool van de Sint Jozef-Gezellen Vereniging te Haarlem

2390 Tekenschool van de Sint Jozef-Gezellen Vereniging te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het eerste jaarverslag van de tekenschool dateert uit 1907 waarin de school de naam draagt Teekenschool St. Jozef van de Ned. R.-K. Volksbond. De school was in die tijd een instelling die ressorteerde onder het bestuur van de Ned. R.-K. Volksbond en stond onder toezicht van een daartoe aangestelde commissie. Door het Rijk, de Provincie en de Gemeente werden jaarlijks subsidies toegekend. Het tekenonderwijs werd in de avonduren gegeven aan jongens in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die werkzaam waren in diverse handvaardige beroepen zoals timmerman, meubelmaker, smid, stukadoor etc. In 1913 eindigde de relatie met de Ned. R.-K. Volksbond en kwam de school onder het bestuur van de Vereeniging der Jozefsgezellen.
Vele jaren later, in 1956 is deze vereniging opgenomen in de in 1947 opgerichte Stichting tot Bevordering van het R.-K. Nijverheidsonderwijs en werd de R.-K. Lagere Technische School Sint Petrus opgericht die in de behoefte voorzag van zowel dag- als avondonderwijs. In 1972 kreeg bovengenoemde stichting de naam Stichting St. Petrus Scholen.
Dit archief bevat enkele perioden uit de geschiedenis van het lager technisch onderwijs in Haarlem met als laatste stuk het jaarverslag van 1977.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1907-1977
Omvang in meters:
0,65
Periode documenten:
1907-1977
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-44.
Gemeente:
Haarlem