Menu

Uw zoekacties: letterproeven van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van
x2487 letterproeven van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2487 letterproeven van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
De collectie bevat ruim 6400 letterproeven. Van de vroege proeven zijn er zo'n 90 uniek: behalve het exemplaar in Museum Enschedé zijn er geen andere exemplaren bekend. Letterproeven fungeerden voor uitgeverijen en lettergieterijen als catalogi. Hierin werden vaak alle verschillende 'typen' of 'schriften' (lettertypen) in verschillende 'corpora (corps)' (lettergrootten) opgenomen die de uitgeverij/lettergieterij bezat. Een uitgever gaf dit aan klanten waarmee zij konden kiezen in welke lettertypen ze hun werk gemaakt wilden laten worden, en een lettergieter gaf dit aan andere lettergieters/uitgeverijen om zo hun eigen materiaal te kunnen verkopen. Ze stuurden hun letterproeven vaak naar elkaar toe. Koninklijke Joh. Enschedé BV is in 1744 zelf begonnen met het maken van letterproeven, nadat zij in 1743 de lettergieterij hadden gekocht. Het bedrijf heeft alle letterproeven die zij gedrukt hebben bewaard, daarnaast zijn ook vele letterproeven die zij ontvangen hebben van andere lettergieterijen bewaard gebleven. De letterproeven in de collectie zijn vooral van Nederlandse, Franse en Duitse lettergieterijen, voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. Ook zijn er letterproeven uit andere landen zoals Denemarken, Zweden, Amerika enz.
Een deel van de collectie is gedrukt door de drukkerij van Koninklijke Joh. Enschedé BV met als inhoud de inventaris van de lettergieterij, de drukvormen en de vignetten. Het andere deel is ontvangen door Koninklijke Joh. Enschedé BV. Ingekomen en minuten van uitgaande stukken en bestellijsten bevinden zich in het archief van Koninklijke Joh. Enschedé BV (Historisch Bedrijfsarchief) te Haarlem, 1732-2013, zie toegangsnummer 2484.
In de letterproeven hebben de typen naast hun eigen namen ook een nummer meegekregen. Dit nummer correspondeert weer met het nummer in de collectie van stempels en matrijzen van het Museum Enschedé te Haarlem, 1490-1991, zie toegangsnummer 2488.
Inventaris
1. Algemene proeven
Records 1 t/m 100
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
1253 Proef van letteren, welke gegooten worden in de nieuwe Haerlemsche lettergieterij van J. Enschedé. Twee exx. elders in museum: 107 C 51 en 52. Exx. vertonen onderlinge verschillen, 1768 i
2487 letterproeven van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van
Inventaris
1. Algemene proeven
1253
Proef van letteren, welke gegooten worden in de nieuwe Haerlemsche lettergieterij van J. Enschedé. Twee exx. elders in museum: 107 C 51 en 52. Exx. vertonen onderlinge verschillen, 1768
Beschrijving:
Proef van letteren, welke gegooten worden in de nieuwe Haerlemsche lettergieterij van J. Enschedé. Twee exx. elders in museum: 107 C 51 en 52. Exx. vertonen onderlinge verschillen
Datering:
1768
Uitgever:
J. Enschedé, Haarlem
Land:
Nederland

Ga
Records 601 t/m 700
Records 701 t/m 800
Records 801 t/m 824
Kenmerken
Datering:
1700-2000
Periode documenten:
1700-2000
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-2042. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie bevat ruim 6400 letterproeven. Letterproeven fungeerden voor uitgeverijen en lettergieterijen als catalogi. Hierin werden vaak alle verschillende 'typen' of 'schriften' (lettertypen) in verschillende 'corpora (corps)' (lettergrootten) opgenomen die de uitgeverij/lettergieterij bezat. Een uitgever gaf dit aan klanten waarmee zij konden kiezen in welke lettertypen ze hun werk gemaakt wilden laten worden, en een lettergieter gaf dit aan andere lettergieters/uitgeverijen om zo hun eigen materiaal te kunnen verkopen. Ze stuurden hun letterproeven vaak naar elkaar toe. Koninklijke Joh. Enschedé BV is in 1744 zelf begonnen met het maken van letterproeven, nadat zij in 1743 de lettergieterij hadden gekocht. Het bedrijf heeft alle letterproeven die zij gedrukt hebben bewaard, daarnaast zijn ook vele letterproeven die zij ontvangen hebben van andere lettergieterijen bewaard gebleven. De letterproeven in de collectie zijn vooral van Nederlandse, Franse en Duitse lettergieterijen, voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw.
In de letterproeven hebben de typen naast hun eigen namen ook een nummer meegekregen. Dit nummer correspondeert weer met het nummer in de collectie van stempels en matrijzen van het Museum Enschedé te Haarlem, 1490-1991, toegangsnummer 2488.
Gemeente:
Haarlem
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS