Menu

Uw zoekacties: Gerechtshof Amsterdam

30 Gerechtshof Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Organisatie en bevoegdheid van het gerechtshof
30 Gerechtshof Amsterdam
Inleiding
1.
Organisatie en bevoegdheid van het gerechtshof
Het gerechtshof in Amsterdam is gelijk met de andere vier gerechtshoven in Nederland (Leeuwarden, Arnhem, 's-Gravenhage en 's-Hertogenbosch) in 1876 ingesteld ter vervanging van de Provinciale Gerechtshoven (het Provinciaal Gerechtshof in Noord-Holland was eveneens te Amsterdam gevestigd). Het gerechtshof in Amsterdam kreeg toen een rechtsgebied, dat de arrondissementen Utrecht, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam omvatte.
Het gerechtshof is belast met de rechtspraak in straf- en rekest en burgerlijke zaken, waarvan in eerste aanleg de vonnissen uitgesproken en de beschikkingen gegeven zijn door de rechtbanken die in zijn rechtsgebied gelegen zijn en tegen welke vonnissen en beschikkingen hoger beroep is ingesteld. De vonnissen van het gerechtshof heten arresten, de rechters van het gerechtshof heten raadsheren en de leden van het Openbaar Ministerie ("de openbare aanklager") bij het gerechtshof heten procureur-generaal en de advocaten-generaal. Tegen de arresten van het hof kan beroep in cassatie (vernietiging van het arrest) bij de Hoge Raad der Nederlanden te 's-Gravenhage ingesteld worden.
Het rechtscollege, dat de zaken behandelt, bestaat uit drie raadsheren (de zogenaamde meervoudige kamer). De rekesten worden in de raadkamer behandeld en óf aldaar afgedaan óf er wordt daarover uitspraak gedaan op de openbare zitting. Aanvankelijk bestond er bij het gerechtshof één kamer voor de behandeling van burgerlijke zaken en één kamer voor de behandeling van strafzaken. Voor de burgerlijke zaken kwam er bij het hof in Amsterdam in 1910 een tweede kamer, in 1920 een derde kamer, terwijl na 1926 tijdelijk een vierde en vijfde kamer zijn ingesteld. Pas in 1951 kwam er definitief een vierde kamer. Sinds 1962 zijn er voor strafzaken bij hetzelfde hof twee kamers. In de maanden juli en augustus wordt er zowel voor de burgerlijke als voor de strafzaken één kamer ingesteld, de zogenaamde Vakantiekamer. In 1957 zijn de belastingkamers bij het gerechtshof ingesteld ter vervanging van de Raden van beroep voor de directe belasting. De belastingkamers behandelen beroepen, die tegen belastingaanslagen zijn ingesteld. Tegen de uitspraak van het hof kan vervolgens beroep in cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad der Nederlanden te 's-Gravenhage.
Er bestaan momenteel (1980) drie meervoudige belastingkamers en zes enkelvoudige (behandeling door één raadsheer) belastingkamers bij het hof te Amsterdam. In 1973 is bij het gerechtshof te Amsterdam de ondernemingskamer ingesteld. Deze meervoudige kamer bestaat uit drie leden van het hof en twee niet tot de rechterlijke macht behorende deskundigen. Deze kamer neemt onder meer kennis van vorderingen met betrekking tot de jaarrekeningen van ondernemingen.
2. Inrichting der administratie
3. Bewaring en ordening van het archief
4. Strafdossier van historisch wetenschappelijk belang
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1921-1930
Omvang in meters:
51,00
Periode documenten:
(1918) 1921-1930 (1935)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-354.