Menu

Uw zoekacties: Parket van de Procureur-generaal te Amsterdam

31 Parket van de Procureur-generaal te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De taken van de procureur-generaal
2. De bewaring van het archief
31 Parket van de Procureur-generaal te Amsterdam
Inleiding
2.
De bewaring van het archief
Het oud-archief van het parket van de procureur-generaal bij het gerechtshof te Amsterdam werd vroeger bewaard in de archiefruimten van het paleis van justitie. Wegens plaatsgebrek verhuisde dit archief in 1975 naar de archiefruimten van het nieuwe, toen pas gebouwde kantongerechtsgebouw in Amsterdam-Buitenveldert.
Van de archiefbescheiden van vóór 1920 is weinig bewaard gebleven. Dit vindt grotendeels zijn oorzaak in het feit, dat de ministeriële beschikking van 21 febr. 1936 betreffende de vernietiging van archiefstukken rechterlijke macht (strafzaken) het mogelijk maakte, dat zo goed als het hele oud-archief van de parketten van het Openbaar Ministerie bij de gerechtshoven vernietigd kon worden, met name het hele archief uit de periode 1838-1875 (de periode van de toenmaals bestaande provinciale gerechtshoven). Zo mag ook de briefwisseling in strafzaken 20 jaar na afdoening vernietigd worden.
Hierdoor zou een groot gedeelte van de bewaarde archiefbescheiden van vóór 1920 voor vernietiging in aanmerking komen.
Gezien de historisch wetenschappelijke waarde van deze stukken is er echter de voorkeur aan gegeven deze stukken te bewaren en naar het Rijkarchief in Noord-Holland (thans Noord-Hollands Archief geheten) over te brengen.
Het was niet altijd mogelijk de grensdatum 1920 aan te houden, omdat de bescheiden uit vaste registers bestaan. Voor die delen, waarvan de inschrijvingen deze datum overschrijden, moest de grensdatum noodgedwongen verlegd worden naar de datum van de laatste inschrijving in het betreffende deel.
De totale lengte van het archief 1838-1920 bedraagt ongeveer twee en een halve strekkende meter.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1838-1920
Periode documenten:
1838-1920 (1927)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-48.