Menu

Uw zoekacties: Comité Monument Dreef te Haarlem

3340 Comité Monument Dreef te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In Haarlem hebben op drie plekken fusillades plaats gevonden; aan de Westergracht, aan de Jan van Gijzenvaart en aan de Dreef. Op 7 maart 1945 werden aan de Dreef 15 mannen door de Duitse bezetter gefusilleerd. Ze waren afkomstig uit het Amsterdamse Huis van Bewaring. Ze varieerden in leeftijd van 21 tot 46 jaar. In de oorkonde ter gelegenheid van de onthulling van het monument op 7 maart 1949 staat: 'Deze mannen zijn geheel naar willekeur en zonder vorm van proces het slachtoffer geworden van een vergeldingsmaatregel'. Maar het is nooit duidelijk vastgesteld waarvoor dit een vergelding was. Mogelijk dat de aanslag op Rauter, op 6 maart 1945, aanleiding kan zijn geweest.
Plaatsingslijst
1-7 In- en uitgaande stukken, 1945-1951
7 1951
3340 Comité Monument Dreef te Haarlem
Plaatsingslijst

1-7 In- en uitgaande stukken, 1945-1951
7
1951
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1945-1951
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1945-1951
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-20. Het monument is in 1949 opgericht ter herinnering aan de op 7 maart 1945 door de Duitse bezetter uitgevoerde fussilades van 15 mannen uit het verzet. De mannen werden geheel naar willekeur en zonder enige vorm proces slachtoffers van een vergeldingsmaatregel.
Gemeente:
Haarlem