Menu

Uw zoekacties: Menger-Oversteegen, Truus, te Haarlem, Collectie van

3631 Menger-Oversteegen, Truus, te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Truus Menger-Oversteegen (1923-2016)
2. Verantwoording van de bewerking
3631 Menger-Oversteegen, Truus, te Haarlem, Collectie van
Inleiding
2.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestaat uit meerdere delen, de schenking Collectie Truus Menger, welke door het Noord-Hollands Archief van een plaatsingslijst was voorzien, en de aanvulling op de Collectie Truus Menger van 2013. Daarnaast heeft Maarten Poldermans in 2015 archiefmateriaal meegebracht die afkomstig was van Truus Menger en deels afkomstig was uit het archief van de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking en deels uit haar persoonlijk archief. De aanvulling op de collectie was tegelijkertijd met het archief van de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking geïnventariseerd. Al snel bleek dat er vermenging had plaatsgevonden tussen het archief van de stichting en het persoonlijke archief van Truus Menger. Besloten werd om het persoonlijke deel uit het archief van de stichting te halen en toe te voegen aan de Collectie Truus Menger.

Bij het herinventariseren van de Collectie Truus Menger, bleek dat enkele losse documenten uit inventarisnummer 12: ‘Diverse (kranten)artikelen over naoorlogs verzet, politiek, herdenkingen e.d.’ en inventarisnummer 16: ‘Diversen (nog uitzoeken)’ van de plaatsingslijst, onderdeel uitmaakten van in de aanvulling op de collectie beschreven documenten. Deze losse documenten zijn toegevoegd aan de aanvulling op de collectie.
Gekozen is om de plaatsingslijst om te zetten naar een inventaris met een rubriekenstructuur. Dit omdat de hoeveelheid documenten en de verschillende onderwerpen op deze manier beter uit de doeken komen. Daar waar in de plaatsingslijst sprake was van een vage of onvolledige beschrijving is de beschrijving verduidelijkt of zijn de documenten over meerdere inventarisnummers verdeeld. De schenking bevat de inventarisnummers 1-75. De aanvulling op de collectie begint met nummer 76 en loopt door tot nummer 167. Dit heeft als consequentie dat er geen doorlopende nummering in de inventaris is.
Zowel uit de schenking, als uit de aanvulling op de collectie, zijn enkele documenten vernietigd die dubbel waren of geen relevantie met het archief hadden.
3. Aanwijzing voor de gebruiker
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1928-2008
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1928-2008 (2014)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1.1-173. Truus Menger-Oversteegen (1923-2016) was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief als verzetsstrijdster in de Raad van Verzet. Na de oorlog werd zij als kunstenaar bekend onder de naam van haar man: Menger. De collectie heeft voor een belangrijk deel betrekking op Hannie Schaft (1920-1945). Zo zijn er stukken betreffende het door Truus ontworpen monument voor Hannie Schaft in Haarlem, krantenknipsels/artikelen t.g.v. de publicaties van de boeken van Theun de Vries en Ton Kors over Hannie Schaft, stukken betreffende de film van Ben Verbong getiteld 'Het meisje met het rode haar', met een brief van de hoofdrolspeelster Renée Soutendijk. Ook bevat de collectie stukken betreffende de Velseraffaire en correspondentie van Truus i.v.m. haar initiatief tot het oprichten van een comité tot opsporing van Pieter Menten, daarnaast omvat de collectie ook foto's o.a. van Truus en Freddie Oversteegen, Hannie Schaft en de herbegrafenis van Jan Bonekamp. Inv. nr. 168 bevat een overzicht van bronnen bij het Noord-Hollands Archief met informatie over Hannie Schaft, Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen.
Gemeente:
Haarlem