Menu

Uw zoekacties: Ambachtsbestuur van Velsen

3701 Ambachtsbestuur van Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Plaatsbeschrijving
2. Kerkelijke zaken en armenzorg
3701 Ambachtsbestuur van Velsen
Inleiding
2.
Kerkelijke zaken en armenzorg
Tijdens de kerstening is rond het jaar 700 in Velsen een kerk gesticht. Dit zal in opdracht van missiebisschop Willibrord zijn gebeurd, mogelijk door zijn naaste medewerker Bonifatius. Velsen groeide uit tot een belangrijk kerkelijk centrum. Vanuit Velsen werden andere kerken gesticht. In 1025 kende de kerk een aantal dochterkerken, waaronder die in Haarlem. Volgens de overlevering behoorde de missionaris Engelmundus, naar wie de kerk te Velsen genoemd is, tot het gezelschap medewerkers van Bonifatius. Hij zou een bron hebben doen ontspringen en in Velsen begraven zijn. In de 16de eeuw zouden zijn stoffelijke resten aan de hervormingsgezinde Hendrik van Brederode in bewaring zijn gegeven. Later zouden ze in de kathedraal van Haarlem zijn bewaard. In ieder geval zijn ze daar niet meer aanwezig.
Ofschoon nooit officieel heilig verklaard, is Engelmundus vanaf de 17de eeuw bekend als de patroonheilige van Velsen. Tot in de 18de eeuw kwamen bedevaartgangers van heinde en verre naar Velsen om Engelmundus te vereren en op zijn voorbede genezing van lichaamskwalen te vragen. In de 12de eeuw werd een nieuwe kerk in de dorpskom gebouwd, die thans nog bestaat. Rond 1500, toen Velsen een bekende bedevaartsplaats was geworden, onderging de parochiekerk een belangrijke uitbreiding. Als gevolg van de reformatie werd de kerk, kort na het verdwijnen van de Spanjaarden, ingericht voor de hervormde eredienst. Pas omstreeks 1620 werd er voor het tweederde deel katholiek gebleven Velsen een boerderij ingericht voor de katholieke eredienst in het centraal gelegen Driehuis *  . Eind 18de eeuw telde de Hervormde Gemeente 572 zielen. Er waren toen ongeveer 1.000 rooms-katholieken *  .
Vóór 1739 werden de armen in Velsen verzorgd door de aalmoesmeesters. Op 10 december 1738 werd echter door de opzieners van de kerk in Driehuis aan het bestuur van Velsen een verzoekschrift gericht om een scheiding tot stand te brengen tussen de armen van de hervormde en die van de rooms-katholieke religie. De reden van het verzoek was dat katholieke kinderen die bij de aalmoesmeesters in onderstand waren, in het hervormde geloof werden opgevoed. Dat werd in het hoofdzakelijk katholieke Velsen niet op prijs gesteld. Met ingang van Pasen 1740 werden voor het eerst hervormde en roomse aalmoesmeesters benoemd. Aangesteld door de ambachtsheer van Velsen, waren deze aalmoesmeesters rekenplichtig aan het gemeentebestuur *  . De bezittingen werden toen verdeeld.
3. Bestuursgeschiedenis
4. Het archief en de verantwoording van de inventarisatie
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
6. Lijst van ambachtsheren, schouten en burgemeesters
7. Verklarende woordenlijst
8. Literatuuropgave
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1415-1813
Omvang in meters:
9,25
Periode documenten:
1415-1813 (1819)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in inv.nrs. 1-606. Inv.nr. 438 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Lijsten van ambachtsheren, 1255-1679, 1722-1818, schouten en burgemeesters, 1359-1817 in de inventaris.
Gemeente:
Velsen