Menu

Uw zoekacties: Ambachtsbestuur van Velsen

3701 Ambachtsbestuur van Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Plaatsbeschrijving
2. Kerkelijke zaken en armenzorg
3. Bestuursgeschiedenis
4. Het archief en de verantwoording van de inventarisatie
3701 Ambachtsbestuur van Velsen
Inleiding
4.
Het archief en de verantwoording van de inventarisatie
Het archief beslaat de periode 1415-1813 en heeft een omvang van negen meter. Tot 1965 bevond het archief zich in het oude raadhuis te Velsen. In dat jaar werd het overgebracht naar het nieuw gebouwde stadhuis te IJmuiden. Het archief werd reeds eerder geïnventariseerd in 1895 door P.N. van Doorninck *  . Een aantal door Van Doorninck beschreven stukken is in de loop der tijd naar het Rijksarchief in Noord-Holland overgebracht. Het betreft de schepentrouwboeken, de registers van de impost op het trouwen en begraven en de aangiften van het overlijden voor het recht van successie.
Deze stukken werden ondergebracht in de collectie doop-, trouw- en begraafboeken. De door Van Doorninck beschreven akten van verkoop en verhuur werden toen opgenomen bij de boedelpapieren in het oud-rechterlijk archief van Velsen. De door Van Doorninck geïnventariseerde stukken betreffende de Hervormde gemeente Velsen werden eveneens in het rijksarchief ondergebracht bij het archief van de Hervormde gemeente. In 1975 werden alle stukken die naar het rijksarchief waren overgebracht, in bewaring gegeven aan het Gemeentearchief Velsen. In 1982 werd een begin gemaakt met de herinventarisatie door de toenmalige gemeentearchivaris van Velsen, Siebe Rolle. Vanaf 1993 werd de inventarisatie opnieuw ter hand genomen door Albert Vrugt.
Besloten is de indertijd naar het Rijksarchief in Noord-Holland overgebrachte stukken slechts ten dele in de inventaris op te nemen. Dit uit praktische motieven, omdat zij al zolang onder andere signatuur bekend zijn en er ook al een aantal nadere toegangen op gemaakt is. De oud-rechterlijke stukken werden in het geheel niet opgenomen, de gaarderstukken daarentegen wel, evenals een deel van de stukken uit de collectie DTB, die onder blanco nummers zijn opgenomen.
Oorspronkelijk was bij de herinventarisatie besloten de ingekomen stukken zoveel mogelijk op onderwerp te beschrijven en te rubriceren. Dit was ook voor de jaren 1804-1811 reeds gedaan. Aangezien toch wel steeds duidelijker bleek dat er vanaf 1804 door schout en secretaris Van Valkenburg een echte genummerde serie is gevormd, moest deze serie eigenlijk weer hersteld worden. Dit is slechts ten dele gedaan: namelijk in de gevallen waarbij het om niet-Velsense, algemene ingekomen stukken gaat. Ook als stukken al waren gecombineerd in één beschrijving met oudere stukken, is besloten dit te handhaven. Dat afgezien is van een volledig herstel van de oude orde, is gedaan om tijd te besparen en ook omdat de informatieve waarde van de inventaris zo vergroot is.
Enkele stukken bleken niet in het archief thuis te horen. Een achttal aangetroffen stukken uit het archief van het ambachtsbestuur van Limmen zijn aan het Regionaal Archief Alkmaar overhandigd. Eén van deze stukken was door Van Doorninck beschreven onder inv.nr. 146. De aanwezigheid van deze stukken is te verklaren door het feit dat schout en secretaris Abraham van Kalker tevens schout en secretaris van Limmen was. Stukken van de gemeenteontvanger zijn bij het Secretariearchief 1814-1924 geplaatst. Een akte uit 1393, bij Van Doorninck beschreven als inv.nr. 93, zal te zijner tijd in een nieuw te maken inventaris van het archief van de Hervormde gemeente worden opgenomen. In de tussentijd is deze akte opvraagbaar als inv.nr. 209 van het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente van Velsen. Het archiefstuk waarover het hier gaat, is het enige relict van het middeleeuwse parochiearchief. Vermoedelijk is dit stuk met de reformatie in handen van het ambacht gekomen. Plaatsing in het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente, die in zekere zin toch als rechtsopvolger van de middeleeuwse parochie is te beschouwen, leek de meest juiste optie.
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
6. Lijst van ambachtsheren, schouten en burgemeesters
7. Verklarende woordenlijst
8. Literatuuropgave
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1415-1813
Omvang in meters:
9,25
Periode documenten:
1415-1813 (1819)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in inv.nrs. 1-606. Inv.nr. 438 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Lijsten van ambachtsheren, 1255-1679, 1722-1818, schouten en burgemeesters, 1359-1817 in de inventaris.
Gemeente:
Velsen