Menu

Uw zoekacties: Ambachtsbesturen van Wijk aan Zee en Wijk aan Duin

3711 Ambachtsbesturen van Wijk aan Zee en Wijk aan Duin

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Wijk aan Zee en Duin vormden oorspronkelijk twee afzonderlijke gerechten, welke in 1811 onder Beverwijk waren gebracht, doch sinds 1816 daarvan weer werden afgescheiden en sindsdien gezamenlijk één gemeente vormen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1534-1811
Omvang in meters:
1,75
Periode documenten:
1534-1811 (1813)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-55. Inv.nr. 9 (stukken betreffende de seinwachters, 1797-1806) ontbreekt. Inv.nr. 16 (aangiftenboek voor de collaterale successie, 1758-1783) ontbreekt. Zie archief van de Gaarder te Beverwijk (Gaardersarchief Beverwijk), 1631-1805 (1810), inv.nr. 2. Het archief is ook op microfiches te raadplegen.
Gemeente:
Beverwijk