Menu

Uw zoekacties: Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)

3769 Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Ontstaan van de stad
2. Stad en stadsheren
3. Stadsbestuur tot 1573
4. Stadsbestuur 1573-1795
5. Intermezzo: van stad naar ambachtsheerlijkheid
3769 Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)
Inleiding
5.
Intermezzo: van stad naar ambachtsheerlijkheid
Na 1572 kwamen de grafelijke, dus ook de 'Bloise' goederen in handen van de Staten van Holland. Beverwijk zelf was in deze Staten niet meer rechtstreeks vertegenwoordigd. In de zestiende eeuw was het gebruikelijk geworden dat alleen de zes hoofdsteden werden opgeroepen. In 1579 werd de basis verbreed tot 18 steden, waarbij de zes hoofdsteden de belangrijkste rol bleven spelen. Maar Beverwijk behoorde niet tot deze 18. Dit zegt natuurlijk iets over de sterk verzwakte economische en politieke positie van de stad in die tijd. Het was een van de factoren die uiteindelijk zou leiden tot een in bestuurlijk opzicht merkwaardige situatie, de stad werd gedegradeerd tot ambachtsheerlijkheid en als zodanig verkocht. Zonder slag of stoot ging dit niet.
In 1722 besloten de Staten een flink aantal ambachtsheerlijkheden die zij bezaten te verkopen op een openbare veiling. Hieronder bevond zich ook de 'ambachtsheerlijkheid Beverwijk' en daarmee werd niet Wijk aan Duin of Wijk aan Zee bedoeld, die overigens ook op de nominatie stonden om geveild te worden. De ontzetting in Beverwijk was groot. Want niet alleen was Beverwijk geen ambachtsheerlijkheid maar een stad, maar bovendien had deze stad van Filips van Bourgondië in 1456 zwart op wit de toezegging gekregen dat de stad niet verkocht of vervreemd mocht worden. De Staten van Holland hebben zich aan de argumenten van het Beverwijkse stadsbestuur uiteindelijk weinig gelegen laten liggen, en ook pogingen van de stad om de rechten van de ambachtsheer dan maar zelf te kopen mislukten. In november 1730 kreeg Beverwijk een ambachtsheer, koper van de heerlijkheid was de Amsterdammer François van Harenkarspel. Hij mocht voortaan de schout-civiel, de secretaris en de bode aanstellen en genoot verder de inkomsten van een aantal rechten en bezittingen. Hij kreeg evenwel geen zeggenschap over de samenstelling van het stadsbestuur of de benoeming van andere stedelijke functionarissen dan secretaris of bode. Ook de hoge rechtspraak kreeg hij niet in handen, want die was door de Staten in eigen hand gehouden via een vanwege de Staten te benoemen hoofdofficier of schout-crimineel.
In 1757 kwam de heerlijkheid weer op de markt. De vroedschap deed nogmaals een poging deze zelf te kopen, maar dit lukte niet, de ambachtsheerlijkheid bleef tot 1834 in particuliere handen, toen werd namelijk het recht van voordracht van de functies van burgemeester en secretaris van de ambachtsvrouwe afgekocht.
6. Stadsbestuur 1795-1817
7. Functionarissen
8. De Commanderij en andere geestelijke goederen
9. Economische ontwikkeling
10. Kerkelijk leven
11. Gasthuis
12. Schutterij
13. Archief
14. Verantwoording van de werkwijze en aanwijzingen voor de gebruiker
15. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1298-1817
Omvang in meters:
19,00
Periode documenten:
1298-1817
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-210, 213-214, 223-513, 536-634. Inv.nr. 115 ontbreekt. Regestenlijst en lijsten van leden van het stadsbestuur, 1642-1817, secretarissen, 1630-1867, ambachtsheren en -vrouwen, 1730-1834, in de inventaris.
Gemeente:
Beverwijk