Menu

Uw zoekacties: Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)

3769 Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Ontstaan van de stad
2. Stad en stadsheren
3. Stadsbestuur tot 1573
4. Stadsbestuur 1573-1795
5. Intermezzo: van stad naar ambachtsheerlijkheid
6. Stadsbestuur 1795-1817
7. Functionarissen
8. De Commanderij en andere geestelijke goederen
9. Economische ontwikkeling
10. Kerkelijk leven
3769 Stads- en Gemeentebestuur van Beverwijk (Gemeente Beverwijk)
Inleiding
10.
Kerkelijk leven
De middeleeuwse kerk was gewijd aan Sint Agatha en was een dochterkerk van Velsen. In het Goederenregister van de Utrechtse Sint Maartenskerk, dat een situatie beschrijft die teruggaat tot vóór 860, is sprake van de schenking door een zekere Gutha van deze, toen nog niet gewijde kerk. Deze Gutha zal tot de plaatselijke elite behoord hebben, en was waarschijnlijk de stichteres van de kerk. In de elfde eeuw kregen de graven van Holland de rechten over de kerk in handen, een situatie die in 1156 officieel werd bevestigd. De kerk werd vermoedelijk in 1204, tijdens de Loonse oorlog, verwoest. In 1572 werd de kerk opnieuw verwoest en daarna herbouwd als hervormde kerk.
Er zijn in de middeleeuwen in Beverwijk twee kloosters gesticht, beide in het kielzog van de Moderne Devotie. Het Windesheimer mannenklooster Sion stamt uit 1427. Er was hiernaast een devote vrouwengemeenschap, waarvan de leden in 1430 de regel van Sint Augustinus hebben aangenomen en die sindsdien als koorzusters van Nazareth door het leven gingen.
Na de Reformatie werd zoals overal de Sint Agathakerk voor de hervormde religie bestemd. De vele katholieken moesten uitwijken naar de schuilkerk bij de Arendweg, 'De Vogelsanck' geheten, lag op de banscheiding van Beverwijk en Wijk aan Duin, nog net op Wijk aan Duins grondgebied. Deze strategische locatiekeus kwam wel vaker voor in een tijd dat de katholieke eredienst officieel verboden was. Er waren twee uitgangen naar twee verschillende rechtsgebieden waardoor men minder afhankelijk was van de grillen van één schout of baljuw.
Behalve een hervormde gemeente en een rooms-katholieke parochie kwam er in Beverwijk een kleine doopsgezinde gemeente, die vanaf de zeventiende eeuw vermeld wordt en een kerkgebouw, ofwel een vermaning, aan de Meerstraat kreeg. De eveneens kleine en financieel noodlijdende Lutherse gemeente strekte zich ook uit over Velsen, Assendelft, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en ontstond in 1769. Hiernaast was er een kleine joodse gemeente.
In 1809 was een kleine meerderheid van de bevolking katholiek, 51,1%, een minderheid Nederlands hervormd, 38,8%, tot het Lutherse kerkgenootschap behoorde 5,2%, doopsgezind was 1,1% en tot de joodse gemeente behoorde 3,8%.
11. Gasthuis
12. Schutterij
13. Archief
14. Verantwoording van de werkwijze en aanwijzingen voor de gebruiker
15. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1298-1817
Omvang in meters:
19,00
Periode documenten:
1298-1817
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-210, 213-214, 223-513, 536-634. Inv.nr. 115 ontbreekt. Regestenlijst en lijsten van leden van het stadsbestuur, 1642-1817, secretarissen, 1630-1867, ambachtsheren en -vrouwen, 1730-1834, in de inventaris.
Gemeente:
Beverwijk