Menu

Uw zoekacties: Waarderpolder onder Haarlem

3795 Waarderpolder onder Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de polder
2. Inventarisatie door J.A.G. Bekker in 1979
3795 Waarderpolder onder Haarlem
Inleiding
2.
Inventarisatie door J.A.G. Bekker in 1979
Het archief van de Waarderpolder werd eind 1977 door de toenmalige voorzitter, de heer J.W. Nelis aan het gemeentearchief van Haarlem overgedragen. De komende opheffing van de polder had hem hiertoe doen besluiten.
Naar verluidt hadden de pakken geruime tijd in een stal gelegen, welk verhaal door enige forse mestspetters werd bevestigd.
Het archief was reeds eerder zeer globaal geïnventariseerd door F.J.A. Pielage; mede gezien de aanvulling met latere stukken was herinventarisatie noodzakelijk. Daar er nooit publicaties aan de hand van Pielages inventaris zijn verschenen, was een concordans niet nodig.
De uitgaande brieven werden onder een voortdurend doorlopende nummering afgeschreven in een register, maar deze nummering werd verder helemaal niet gebruikt, ook niet als referentienummer voor de geadresseerde. Tot ca. 1933 werden de stukken waarschijnlijk alleen op datum gelegd, terwijl daarna de eerste dossiers verschijnen. Behoudens de stukken die door Pielage waren geïnventariseerd en de spaarzame dossiers, waren de stukken ruwweg jaarlijks gebundeld en dat nog erg onnauwkeurig. Van een registratuur kan dus nauwelijks gesproken worden.
Uitgaande van een functionele indeling, werden de stukken naar onderwerp verdeeld en daarna chronologisch gerangschikt. Bestaande dossiers werden evenwel gehandhaafd en, waar nodig en mogelijk, nieuwe gevormd. Bij de beschrijving heb ik echter bij "zaken" voor 1933, toen de uitgaande brieven alleen nog in het kopieboek waren terug te vinden, de term "dossier" niet gebruikt, omdat dit toch een zekere compleetheid veronderstelt.
Ook na 1933 spreek ik van "stukken betreffende" waar de onvolledigheid daartoe aanleiding geeft. Een deel der stukken heb ik nog niet in deze inventaris opgenomen.
Speciaal van de jongste stukken, die tot 1962 lopen, is de betekenis nu moeilijk vast te stellen, omdat er nog veel ontbreekt en de notulen van de bestuursvergaderingen maar tot 1938 aan ons zijn overgedragen. Zo zal bijvoorbeeld de datum van inv.nr. 74 pas goed te bepalen zijn aan de hand van de nieuwe legger.
Deze inventaris heeft dus een tijdelijk karakter. Het restant van het archief bevindt zich bij de laatste secretaris-penningmeester, die onbereikbaar is omdat hij in een ziekenhuis is opgenomen. Ik heb inmiddels de afspraak gemaakt dat de in zijn bezit zijnde bescheiden eind 1979 aan het gemeentearchief van Haarlem zullen worden overgedragen.
Van ruim 4 meter archief is na vernietiging ongeveer 1,5 meter overgebleven. Bij de vernietiging werd gebruik gemaakt van de vernietigingslijst voor de waterschappen. Evenwel werd toch bewaard waar dit nodig of gewenst was, ook al gaf de lijst de mogelijkheid tot vernietiging. Zo werden alle bijlagen van 1845-1859 volledig bewaard, omdat over deze periode bijna niets bewaard is gebleven en omdat verschillende rekeningen uit deze tijd ontbreken. Dit laatste is ook het geval voor de jaren 1968-1969. Verder werden alleen de bijlagen bewaard, die betrekking hebben op openbare werken of bijzondere uitgaven. Ontbrekende jaarrekeningen zijn terug te vinden in het archief van Rijnland, dat immers altijd een exemplaar ontving.
Wat het beginjaar van deze inventaris betreft ben ik uitgegaan van het artikel van H.S. Danner, die een lans breekt voor de opvatting, dat archiefstukken over polderzaken, voorafgaande aan de instelling van de polders als aparte lichamen, thuishoren in het archief van de instelling die die polderzaken behartigde en niet in het polderarchief. Ik heb deze gedachte overgenomen. Waarom ik juist 1845 als aanvangsjaar heb gekozen, heb ik aan het begin van deze inleiding voldoende aangegeven. In het archief van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude was alleen de jaarrekening van 1786 aanwezig en het gaarcedul van de gezamenlijke polders. Alle overige stukken, zijn door mij naar dit archief teruggebracht.
Bij eerdere inventarisatie van polderarchieven werd op het gemeentearchief een verzameling aangelegd van op polders betrekking hebbende circulaires, afkomstig van het Provinciaal Bestuur van Noord-Holland. Deze serie werd door mij gecompleteerd, terwijl een nieuwe werd aangelegd van de circulaires, afkomstig van het Hoogheemraadschap van Rijnland.
3. Inventarisatie door R. Kramer in 2002
4. Bijlagen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1845-1979
Omvang in meters:
2,10
Periode documenten:
(1787) 1845-1979
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-180. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: inv. nr. 84 (=51-1167A en 51-1167B), inv. nr. 109, uit inv. nr. 110 bouwtekening achtkanten schepradmolen, met waterverf gekleurde pentekening, 1862 (=BT 1595). Lijsten van functionarissen, 1845-1978, en kaarten en tekeningen met verwijzing naar de inventarisnummers in in de inventaris.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord