Menu

Uw zoekacties: Nel, C., te Haarlem, Collectie van
3884 Nel, C., te Haarlem, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1985 schonk mejuffrouw C.Ch. Nel mij het 'archief' van haar vader, de heer C. Nel, geboren 1879 en overleden in 1961, met de mededeling: "Geef het maar een goede bestemming".
Nadere beschouwing leerde dat dit 'archief' bestond uit: een manuscript bevattende zijn herinneringen aan het Haarlem, en vooral aan de Diakonie der Hervormde Gemeente, uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, een aantal ordners met documentatiemateriaal, foto's, gedrukte stukken, tekeningen etc. betreffende de Diakonie, een aantal ordners met documentatiemateriaal, foto's etc. betreffende de afdeling Haarlem van het Rode Kruis, een aantal ordners met documentatiemateriaal, foto's etc. betreffende de Haarlemse brandweer en tenslotte wat losse stukken.
Een deel van het manuscript en het bijbehorende documentatiemateriaal bewerkte ik tot een boek, Arm in Haarlem. Herinneringen van de Haarlemse armenopziener C. Nel uit het begin van de twintigste eeuw, uitgegeven in 1986 door de firma Schuyt & Co. Voor een verantwoording van deze bewerking verwijs ik naar de inleiding van het boek.
Het complete manuscript en het complete documentatiemateriaal werd daarna door mij geordend en, namens de familie, geschonken aan het Haarlemse gemeentearchief.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1903-1961
Omvang in meters:
1,40
Periode documenten:
1903-1961
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-51, 53-69. C. Nel (1879-1961) was bijzonder actief op het gebied van de sociale zorg in Haarlem.
Gemeente:
Haarlem