Menu

Uw zoekacties: Vrede- en politiegerechten in de arrondissementen Alkmaar, A...

39 Vrede- en politiegerechten in de arrondissementen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Organisatie
2. Archieven
39 Vrede- en politiegerechten in de arrondissementen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn
Inleiding
2.
Archieven
Bij het navolgende is uitgegaan van de indeling van 21 oktober 1811. De archieven van de onder het arrondissement Amsterdam ressorterende vrederechters berusten grotendeels elders (Baambrugge, Loosdrecht en Loenen, bij het Utrechts Archief), of zijn verdwenen (waaronder de kantons Amsterdam en Nieuwer-Amstel). Die van Ouder-Amstel, Naarden, Weesp en Hilversum zijn aanwezig, dat van Kudelstaart / Aalsmeer is grotendeels verloren gegaan.
De archieven van de onder het arrondissement Haarlem ressorterende vrederechters, te weten die van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Beverwijk, Westzaan en Zaandam zijn aanwezig, met uitzondering van de politiegerechten in Haarlem, Beverwijk en Westzaan.
Van het arrondissement Hoorn zijn de archieven van alle vredegerechten, te weten die van Medemblik, Enkhuizen, Grootebroek, Hoorn, Edam, Purmerend en Monnickendam aanwezig; alleen die van de politiegerechten Medemblik en Enkhuizen ontbreken.
Van het arrondissement Alkmaar tenslotte, bestaande uit de kantons Wieringen, Texel, Zijpe, Schagen, Alkmaar en De Rijp, ontbreken de archieven van de vrederechters van Zijpe geheel; die van Alkmaar zijn beschreven in een aparte inventaris.
Tenslotte zijn nog enkele stukken aanwezig van de maires (burgemeesters) als politierechten, uit Berkhout (kanton Hoorn) en Broek in Waterland (kanton Monnickendam). Van de overige maires zijn geen stukken aanwezig. Mogelijk berusten deze in de desbetreffende gemeentearchieven.
3. Bijlage: gemeenten ingedeeld per kanton en arrondissement
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1838
Omvang in meters:
34,30
Periode documenten:
1811-1838
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-446. Inv. nr. 39 ontbreekt. Inv. nr. 273 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Overzicht van gemeenten ingedeeld per kanton en arrondissement in de inventaris. Indexen op persoonsnamen op inv. nrs. 9-16 (Vredegerecht van het kanton Beverwijk), inv. nrs. 22-36 (Vredegerecht van het kanton Bloemendaal), inv. nrs. 97-109 (Vredegerecht Haarlem, kanton 1), inv. nrs. 129-138 (Vredegerecht Haarlem, kanton 2), inv. nrs. 160-161 (Vredegerecht van het kanton Heemstede), inv. nrs. 169-171 (Vredegerecht van het kanton Hilversum), inv. nrs. 180-205 (Vredegerecht Hoorn, kanton 1), inv. nrs. 216-222 (Vredegerecht Hoorn, kanton 2), inv. nrs. 274-281 (Vredegerecht van het kanton Naarden), inv. nrs. 378-387 (Vredegerecht van het kanton Weesp) zijn zowel in de studiezaal als op internet (www.noord-hollandsarchief.nl/zoeken/personen) te raadplegen. Indexen op persoonsnamen op inv. nrs. 67-75 (Vredegerecht Enkhuizen) en inv. nrs. 398-400 (Vredegerecht Wieringen) zijn alleen in de studiezaal te raadplegen.