Menu

Uw zoekacties: Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Levensbeschrijving
3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van
Inleiding
1.
Levensbeschrijving
Martinus Jacobus (roepnaam Martien) Bouwer werd geboren op 6 januari 1920 in de Ruychaverstraat 30 zwart in Haarlem als enig kind van Jacobus Frederik Bouwer (1872-1930) en Trijntje Elskamp (1886-1963). Zijn ouders waren getrouwd in 1916.
Vader J.F. Bouwer was decoratieschilder en muziekleraar en speelde ondermeer in het Oud-Hollands Orkest, was lid van het Haarlems Salon Orkest, dirigent van de mandolineclub 'Con Amore' en lid van het Mandolineclubje 'Mignon' uit Zandvoort. In 1923 verhuisde het gezin naar de Nieuwe Groenmarkt 3, waar vader J.F. Bouwer gitaar- en mandolineles aan huis gaf. Zeven jaar later overleed hij.
Als weduwe voorzag zijn moeder zich in het levensonderhoud door het verhuren van kamers bij hun in huis. Daarnaast kreeg zij wel eens wat van het comité 'Voor de stille armen'. Vanwege de economische crisis van de jaren 30 hadden Martien Bouwer en zijn moeder het niet breed.
M.J. Bouwer ging eerst naar de Lagere School nummer 2 aan de Nassaulaan, daarna naar School nummer 4 aan de Botermarkt. Vervolgens ging hij naar de Ambachtschool aan de Kleverparkweg, maar omdat hij zich hier niet thuis voelde, besloot hij tijdens zijn tweede lesjaar naar de Avond Vaktekenschool te gaan. Aangezien Martien graag elektricien wilde worden en op de Avond Vaktekenschool geen elektrotechniek werd gegeven, stopte hij ook hier. Op kosten van een oom volgde hij vanaf 1935 een avondcursus radio bij het 'Instituut Radio' van Rens en Rens aan de Rijksstraatweg 101. Omdat deze cursus te moeilijk bleek en zijn vooropleiding te minimaal was, ging Bouwer in 1937 over op privéles, gegeven door de leraar van de avondcursus: Hugo Meinsma. Tot medio 1940 volgde Bouwer deze privélessen.
Al enkele jaren daarvoor, in maart 1937, was M.J. Bouwer in dienst genomen bij Docufilm Areodyne aan de Johannes Verhulstlaan in Heemstede, later Bureau Van Tongeren genoemd. Daar analyseerde hij stofmonsters door middel van een zogenaamde windzifter, sneed hij grammofoonplaten, maakte hij technische films en fungeerde hij als loopjongen voor het doen van boodschappen.
In 1942 werd het huis aan de Nieuwe Groenmarkt verkocht en verhuisden Martien en zijn moeder naar een huurhuis aan de Anthoniestraat 35.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog luisterde Bouwer dagelijks naar de illegale radio. Omdat op zijn werk bij Docufilm Areodyne voortdurend werd gevraagd naar de Engelse oorlogsberichten, besloot hij in juli 1943 het nieuws van de illegale zender op te schrijven met enkele doorslagen. Nadat hij leerde typen, kon de oplage worden vergroot en vanaf september 1944 werd het blad in een oplage van acht stuks door vertrouwde vrienden rondbezorgd. In december 1944 bereikte zijn illegaal nieuwsbulletin, dat de naam 'Aethernieuws' kreeg, dagelijks circa 100 lezers. Vanaf het voorjaar van 1945 werd het blad daarnaast in iets verkorte vorm verspreid in Haarlem en de Haarlemmermeer door de communistische verzetsbeweging 'De Waarheid', afdeling Haarlem. Na de bevrijding in mei 1945 stopte M.J. Bouwer de verspreiding van het blad in juni.
Na de oorlog werd M.J. Bouwer bij Docufilm Areodyne modelmaker van instrumenten voor proeven betreffende luchtverontreiniging. Toen hij halverwege de jaren 60 zag dat het bedrijf achteruit ging, besloot hij om te vertrekken. In 1967 werd M.J. Bouwer suppoost en baliemedewerker bij het Frans Halsmuseum, waar hij onder meer het beheer kreeg over het depot.
Daarnaast had M.J. Bouwer vanaf de jaren 50 diverse nevenfuncties, zoals gids in de Grote- of Sint Bavokerk, hulpstadsklokopwinder van de Bakenesserkerk, Amsterdamse Poort en Nieuwe Kerk en was hij hulpkoster in de Grote- of Sint Bavokerk, Bakenesserkerk, Nieuwe Kerk en Noorderkerk. Verder was hij tweede portier bij het Gemeentelijk Concertgebouw voor een paar avonden per week.
In 1947 was M.J. Bouwer gehuwd met Claar Elisabeth Louise Riezouw (1913-1972). Samen kregen ze twee zoons: Fred (1947) en Ruud (1951). In eerste instantie woonde het echtpaar bij de moeder van Martien aan de Anthoniestraat 35, vanaf 1955 betrokken ze een eigen woning aan de Van Oosten de Bruynstraat in Haarlem. Na het overlijden van zijn vrouw, trouwde Bouwer in 1973 met Geertruida Bauer.
Om gezondheidsredenen ging Bouwer in 1977 met vervroegd pensioen. Hij was nog actief voor het Haarlemse Radiomuseum 'Farad', schreef eind jaren 80 een boek over 'Het licht in de Grote- of Sint-Bavokerk', dat in 1991 werd uitgegeven door de Vereniging Haerlem. Op 30 augustus 2005 overleed hij.
2. Geschiedenis van het archief
3. Inhoud van het archief
4. Verantwoording van de inventarisatie
6. Bronnen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1870-2005
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1870-2005
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-135. Inv.nrs. 104-106 ontbreken.
Gemeente:
Haarlem