Menu

Uw zoekacties: Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Levensbeschrijving
2. Geschiedenis van het archief
3. Inhoud van het archief
3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van
Inleiding
3.
Inhoud van het archief
M.J. Bouwer speelde een veelzijdige rol in het Haarlemse leven door zijn zeer diverse beroepen, bijbanen en nevenwerkzaamheden. Dit is ook terug te zien in het archief dat hij heeft nagelaten.
Allereerst heeft hij veel genealogische gegevens verzameld van zijn voorouders van zijn vaderszijde (de familie Bouwer) en van zijn moederszijde (de familie Elskamp) en daaraan verwanten.
Daarnaast heef M.J. Bouwer aan het einde van zijn leven zijn herinneringen aan zijn leven vanaf 1920 tot 1940 gedocumenteerd met gedetailleerde beschrijvingen van zijn drie ouderlijke woningen, op schrift gestelde herinneringen aan inwoners van Haarlem, aan families die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn jeugdjaren, aan zijn vader en aan zijn schoolloopbaan.
Verder heeft M.J. Bouwer veel materiaal over zijn (illegale) werkzaamheden tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaard. Zo zijn alle uitgaven van het door hem uitgegeven nieuwsblad 'Aethernieuws' bewaard gebleven. Daarenboven bevat het archief klad aantekeningen en correspondentie met betrekking tot deze krant. Samen met de herinneringen die M.J. Bouwer op schrift heeft gesteld over de aanleiding tot het vervaardigen van 'Aethernieuws' en hoe deze krant verspreid werd, geeft dit een zeer compleet en daarmee uniek beeld weer van een belangrijk stuk verzetswerk in Haarlem tijdens de bezettingsjaren 1940-1945. Het onder andere daarbij bewaard gebleven Waffen SS vaantje met standaard zorgt samen met andere documentatie uit deze periode voor een mooie aanvulling.
Tot slot bevat het archief veel op schrift gestelde herinneringen over de uiteenlopende werkzaamheden die M.J. Bouwer tijdens zijn leven heeft gedaan zoals bij Docufilm Aerodyne, bij het Frans Halsmuseum, als hulpstadsklokopwinder, hulpkoster en gids in de Grote- of Sint Bavokerk, het maken van een maquette van de Grote- of Sint Bavokerk en het schrijven van een boek over de verlichting van dit gebouw.
De geschreven en getypte herinneringen heeft hij aangevuld met originele documenten uit de betreffende perioden of met kopieën daarvan, waaronder veel brieven, foto's en krantenartikelen.
Door M.J. Bouwer verzameld en zelf vervaardigd filmmateriaal is geen onderdeel van dit archief. Dit materiaal is in de jaren 80 overgezet op videoband en is in 1997 door Bouwer geschonken aan het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam.
4. Verantwoording van de inventarisatie
6. Bronnen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1870-2005
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1870-2005
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-135. Inv.nrs. 104-106 ontbreken.
Gemeente:
Haarlem