Menu

Uw zoekacties: Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Levensbeschrijving
2. Geschiedenis van het archief
3. Inhoud van het archief
4. Verantwoording van de inventarisatie
3910 Bouwer, M.J., te Haarlem, Collectie van
Inleiding
4.
Verantwoording van de inventarisatie
Hoewel M.J. Bouwer zijn eigen archief had voorzien van een inhoudsopgave, is bij de inventarisatie van zijn archief besloten om die inhoudsopgave niet te volgen aangezien daar weinig ordening in zat. Er is geprobeerd om zoveel mogelijk een chronologische ordening aan te brengen in het archief, door vijf rubrieken te onderscheiden: stukken betreffende de opzet van de collectie, stukken betreffende de voorouders en jeugd van M.J. Bouwer (tot circa 1937), stukken betreffende het leven van M.J. Bouwer tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), stukken betreffende het privéleven van M.J. Bouwer na de Tweede Wereldoorlog (1945-2005) en stukken betreffende de beroepen en nevenactiviteiten van M.J. Bouwer (ca. 1937-2005). De door M.J. Bouwer vervaardigde inhoudsopgave is bewaard gebleven en ondergebracht in rubriek 2.1. van het archief.
Niet in alle gevallen konden stukken eenvoudig worden onderverdeeld in deze rubrieken. Regelmatig waren in één document herinneringen genoteerd uit meerdere perioden van het leven van M.J. Bouwer, zodat een keuze moest worden gemaakt. In dat geval werd ervoor gekozen om het stuk in die rubriek op te nemen waarop het hoofdzakelijk betrekking had.
Binnen de rubrieken werden de stukken zoveel mogelijk geordend per onderwerp en binnen deze onderwerpen zoveel mogelijk chronologisch. Dat laatste kon niet altijd even nauwkeurig, omdat veel documenten over een langere periode gaan en exacte jaartallen niet altijd waren te bepalen. Zo zijn binnen de rubiek met stukken betreffende zijn voorouders en zijn jeugd eerst de stukken met betrekking tot zijn woningen opgenomen, gevolgd door stukken over zijn schoolloopbaan, familie, vrienden en overige jeugdactiviteiten.
De illegale nieuwsbladen 'Aethernieuws' werden bij de inventarisatie zoveel mogelijk opgedeeld per maand. De scheiding kon niet altijd exact tussen de laatste dag van de ene maand en de eerste dag van de volgende maand worden aangebracht, omdat de nieuwsberichten aaneengesloten werden opgeschreven. Vanaf 18 februari 1944 werden de tot dan toe geschreven nieuwsbladen getypt. Met ingang van de tweede jaargang op 8 juli 1944 werden de nieuwsbladen tot mei 1945 door de heer Bouwer genummerd. De laatste uitgaven zijn opnieuw ongenummerd.
6. Bronnen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1870-2005
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1870-2005
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-135. Inv.nrs. 104-106 ontbreken.
Gemeente:
Haarlem