Menu

Uw zoekacties: Heilig Kerstmisgilde te Haarlem

3921 Heilig Kerstmisgilde te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Doelstelling
2. Oprichting
3. Maaltijden
4. Bestuur
3921 Heilig Kerstmisgilde te Haarlem
Inleiding
4.
Bestuur
Jaarlijks aan het eind van de tweede dag van de gildemaaltijd werd het nieuwe bestuur gekozen. Dit bestond oorspronkelijk uit een deken (de voorzitter) en vier vinders. In 1379 werd het aantal vinders met één verminderd en in 1617 nogmaals, zodat de deken nu nog twee vinders naast zich heeft. Jaarlijks treedt de deken af. Zijn plaats wordt ingenomen door de eerste vinder. De tweede vinder wordt eerste vinder en uit de leden wordt een nieuwe tweede vinder gekozen. Vroeger was één van de vinders verantwoordelijk voor de administratie en had de titel boekhoudende vinder. Nu wordt de administratie verzorgd door de thesaurier-secretaris, die voor onbepaalde tijd wordt benoemd en geen lid van het gilde hoeft te zijn.
Tot 1881 werden tegelijk met het bestuur ook de diensten gekozen, twee vrouwelijke en twee mannelijke leden die tijdens de maaltijd de dertien armen moesten bedienen.
5. Leden
6. De kapellen
7. De grafkelder
8. Overige bezittingen
9. Archiefzorg
10. Verantwoording van de inventarisatie
11. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1371-2009
Omvang in meters:
3,60
Periode documenten:
1371-2009
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-365. Inv.nr. 212 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Inv.nr. 287 is pas openbaar vanaf 2057. De inventaris bevat een regestenlijst van inv.nr. 21 (cartularium over de periode 1377-1595, met voorin legger van de bezittingen, aangelegd 1564 en vervolgd tot en met 1595). Nadere toegang op inv.nr. 173 (stukken van de familie Gael betreffende hun relatie met het gilde, 1627-1875) in de inventaris. Bijzonder aan het archief is het zgn. 'Ruyghe Boeck' (inv.nr. 85), een register van rekeningen, met aantekeningen van allerlei aard, dat is ingebonden in kalfsvel met de haren er nog aan. De oudste inschrijving stamt uit 1371 en hiermee is dit register het oudst bewaard gebleven exemplaar in Haarlem. In de studiezaal zijn de scans van inv.nrs. 33-36, 88 raadpleegbaar in plaats van de originelen. Inv.nr. 85 is ook in fotokopie te raadplegen, zie archiefbibliotheek nr. 44/000274 M.
Gemeente:
Haarlem