Menu

Uw zoekacties: Stichting Samenwerkende Groene Kruisverenigingen in de IJmon...

3944 Stichting Samenwerkende Groene Kruisverenigingen in de IJmond te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting Samenwerkende Groene Kruisverenigingen in de IJmond werd opgericht op 1 januari 1968 als vorm van samenwerking tussen de afdelingen Beverwijk, Heemskerk en Velsen van de Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Groene Kruis. Het doel was, om als grotere organisatie beter in staat te zijn de belangen van de leden en het in dienst zijnde personeel te behartigen, vooral bij de overheid die het werk grotendeels subsidieerde. Bovendien mocht men, als grotere organisatie, meer personeel in dienst nemen. In 1977 fuseerde Het Groene Kruis, afdeling Velsen met Het Wit Gele Kruis, afdeling Velsen tot de Kruisvereniging Velsen. In hetzelfde jaar werd de Stichting Samenwerkende Kruisverenigingen in de IJmond gevormd, bestaande uit de Kruisvereniging Velsen en de afdelingen Groene Kruis Beverwijk en Groene Kruis Heemskerk alle behorend tot de Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Groene Kruis. In 1981 volgde een herstructurering, waarbij de kruisverenigingen van Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen, samen de Vereniging Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Kruisverenigingen in de IJmond (VMGZ) vormden. Ook werd de Stichting Gezinsverzorging van de Kruisverenigingen in de IJmond (SGV) opgericht, waaraan de eerder vermelde kruisverenigingen, met uitzondering van Uitgeest, deelnamen. Deelnemers aan de VMGZ en SGV hadden hun administraties ondergebracht bij de Stichting Gemeenschappelijke Belangen Kruiswerk in de IJmond (SGB).
Zie ook: Meta Bison, 'Verder geen bijzonderheden, de historie van de kruisverenigingen in IJmondgemeenten: Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen', z.j. (1996) en het organogram, inv. nr. 12.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1968-1976
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1968-1976 (1981)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming archiefvormer
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-12. Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar.
Gemeente:
Velsen
Categorie: