Menu

Uw zoekacties: Coöperatieve Verbruiksvereniging Kennemerland UA te Velsen

3972 Coöperatieve Verbruiksvereniging Kennemerland UA te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 30 oktober 1910 werd in het ontspanningsgebouw Concordia in Velsen-Noord door enkele arbeiders van de Papierfabriek Van Gelder Zonen een vergadering belegd, tijdens welke tot de oprichting van een coöperatieve verbruiksvereniging besloten werd. Het doel was om de arbeiders, die lid werden van de coöperatie, op voordelige wijze te voorzien van brood, kruidenierswaren, manufacturen (veelal kledingstukken van katoen, linnen of wol) en brandstoffen. De Productie- en Verbruiksvereniging De Eendracht kwam per 15 april 1911 tot stand.
De directie van Van Gelder stond niet afwijzend tegenover het initiatief, maar stelde wel, dat het geen verkapte vakbond mocht worden. Toen aan deze voorwaarde voldaan werd, stelde men tegen 3% rente, een bedrag beschikbaar om een winkel te laten bouwen aan de Burgemeester Weertsstraat in Velsen-Noord, waar de producten konden worden verkocht. Men beschikte ook over een eigen bakkerij, waar ongeveer de helft van het aantal personeelsleden van de coöperatie, dat in totaal ca. 20 bedroeg, werkzaam was. De brandstoffen werden door één man bezorgd; de manufacturenwinkel kende drie personeelsleden en de overigen werkten in de kruidenierswaren en de bakkerijproducten. Op den duur opende men winkels in Velsen-Noord, IJmuiden en Beverwijk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de winkels en de bakkerij in Velsen-Noord afgebroken dan wel opgeblazen. Na de bevrijding huurde of kocht men enkele panden in Beverwijk en IJmuiden. In het begin van 1948 werd na lang overleg besloten om te gaan fuseren met de Coöperatie Algemeen Belang te Beverwijk, die gelijksoortige doelen nastreefde. De nieuwe naam werd: Coöperatieve Verbruiksvereniging Kennemerland UA, gevestigd te Velsen. In het boekjaar 1952/1953 kwam een fusie tot stand met de Coöperatie Samen Sterk te Castricum en de Coöperatie Uitgeest. De naam van de vereniging bleef ongewijzigd. De opkomst van de zelfbedieningswinkels (de Kijkgrijp, thans Dekamarkt, in Velsen-Noord was een van de eerste van Nederland), maakte het voortbestaan moeilijker. De leden welke woonachtig waren ten zuiden van het Noordzeekanaal, besloten tijdens een vergadering in 1959 aansluiting te zoeken bij een zustervereniging die in Haarlem actief was.
De Coöperatieve Verbruiksvereniging Kennemerland UA zou later fuseren met de Coöperatieve Verbruiksvereniging Zaanstreek UA.
De stukken werden in 1992 geschonken door de heer A. Meijns te IJmuiden, die gedurende een aantal jaren een bestuursfunctie vervuld had.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1910-1959
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1910-1959
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 704.28 nrs. 1-10. Het archief is fragmentarisch.
Gemeente:
Velsen