Menu

Uw zoekacties: Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen betref...
3982 Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening te Velsen betreffende de begraafplaatsen De Biezen, Westerbegraafplaats en Duinhof
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In Velsen zijn drie begraafplaatsen, namelijk De Biezen in Santpoort-Noord, de Westerbegraafplaats in IJmuiden en Duinhof, dat gelegen is op de grens van Driehuis en IJmuiden.
Geschiedenis van de begraafplaatsen
Geschiedenis van het archief en verantwoording van de bewerking
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1873-2002
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1873-2002
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-32. Betreft alleen stukken betr. begraafplaats De Biezen in Santpoort-Noord, Westerbegraafplaats en begraafplaats Duinhof, beide in IJmuiden. De administratie werd bijgehouden door het gemeentelijk Bedrijf Openbare Werken en Groenvoorziening. Zie ook C.W. Moolenaar, 'Begraafplaats De Biezen: alfabetische lijst met namen van begraven personen 1873 t/m 1999', Santpoort-Noord 2000 in archiefbibliotheek nr. 40300 en C.W. Moolenaar en B. Prins, 'Westerbegraafplaats: alfabetische lijst met namen van begraven personen 1896 t/m 1999', Santport 2003 in archiefbibliotheek nr. 23457. De gemeente Velsen kocht op 7-10-1873 het zgn. Biesenland te Santpoort om daar een nieuwe algemene begraafplaats aan te leggen. Op 1-8-1874 werd de begraafplaats De Biezen aan de Kwekerslaan geopend. Het laatste graf werd op 8 maart 1963 in gebruik genomen. Sinds die tijd mag alleen in de familiegraven nog worden bijgezet.
In samenwerking met het gemeentebestuur van Velsen stelde de Maatschappij IJmuiden van de exploitanten Bik en Arnold een stuk grond ter beschikking gesteld aan de zuidgrens van de Breesaap om als begraafplaats in te richten. Een deel van de grond die nodig was voor de begraafplaats was eigendom van Wilhelmus Johannes (Jan) Braam (1837-1924). Braam was bereid om de grond te verkopen op voorwaarde dat hij opzichter/doodgraver zou worden op deze aan te leggen begraafplaats en aldus geschiedde. Omstreeks 1910 werd Jan Braam opgevolgd door zijn zoon Hein Braam. Op 1 april 1896 werd de Westerbegraafplaats aan de Havenkade geopend. In 1946 werd het eigendom en het beheer van de Westerbegraafplaats door de Maatschappij IJmuiden overgedragen aan de gemeente Velsen. De begraafplaats is al sinds jaren gesloten; er mag alleen in de familiegraven nog worden bijgezet.
Begraafplaats Duinhof, gelegen aan de Slingerduinlaan in IJmuiden, werd in de jaren 1959-1961 aangelegd naar een ontwerp van W.M. Dudok. In 1963 werd Duinhof in gebruik genomen.
Gemeente:
Velsen