Menu

Uw zoekacties: Provinciale Waterstaat van Noord-Holland te Haarlem

553 Provinciale Waterstaat van Noord-Holland te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland
2. Geschiedenis van het archief
553 Provinciale Waterstaat van Noord-Holland te Haarlem
Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief
Het archief van de PWS bestaat uit de volgende drie blokken:
- blok I: omvattende de jaren 1881-1910, geordend volgens het agendastelsel;
- blok II: periode 1911-1942. Dit blok is chronologisch-zaaksgewijs geordend;
- blok III: 1943-1989. In het aanvangsjaar van dit blok ging men om praktische redenen over op zaaksgewijze ordening volgens de Basis Archief Code.
Het eerste blok van het archief 1882-1910 (± 15 meter) werd in 1977 naar het Rijksarchief in Noord-Holland overgebracht. In het eerste blok is niets vernietigd of geïnventariseerd. In 1984 is, in overleg met het Rijksarchief, besloten om archiefdelen betreffende de hoofdwerkzaamheden van de PWS van Noord-Holland in de jaren dertig - uitvoering van het Provinciale Wegenplan en van het West-Friese Kanalenplan - integraal naar het Rijksarchief over te brengen.
Tevens zijn in 1974-1977 naar het Rijksarchief in Noord-Holland overgebracht de archieven, die als gevolg van de overname van lasten en rechten door de provincie, bij de PWS gedeponeerd waren. Het betreft:
- het archief van de Maatschappij van de Zaanlandse Communicatieweg, 1846-1926;
- het archief van de Commissarissen van het Weesperzandpad 1840-1930;
- de archieven van de Colleges tot het beheer van de Wegen en Vaarten tussen de Zes Noord-Hollandse steden, 1660- 1927.
De totale lengte van het in deze inventarisatie beschreven blok II bedroeg oorspronkelijk 200 m1. De chronologisch zaaksgewijze ordening van het blok houdt in dat er per zaak of onderwerp een apart dossier werd aangelegd. Aan het einde van elk jaar werd elk dossier afgesloten en voor het nieuwe jaar werd er weer een nieuw dossier aangelegd.
De dossiers kregen een op jaarbasis doorlopende nummering. Lang niet altijd is de hier genoemde dossierordening consequent uitgevoerd. Enerzijds legde men niet voor iedere zaak een nieuw jaardossier aan maar bestreek het dossier een langere periode.
Anderzijds werden zaken samengevoegd dan wel gesplitst of vanaf 1941 plaatste men de dossiers in het archiefdeel dat was opgebouwd volgens de Basis Archief Code (BAC).
De ingang op het geïnventariseerde archief bestond uit een alfabetisch ingerichte index in de vorm van een kaartsysteem. Deze index bevatte een opgave van object-, zaak- en persoonsnamen. Door het niet consequent bijhouden van deze index was zijn bruikbaarheid gering.
Naast het chronologisch-zaaksgewijs geordende archiefdeel ontstonden aparte deelcollecties. Zij zijn buiten de bewerking gehouden omdat ze al waren overgebracht naar het Rijksarchief.
De materiële toestand van het archief was redelijk. In het archief werden geen agenda's en kabinetsstukken aangetroffen. Ook ontbrak er een aantal dossiers, die niet meer te traceren zijn. Het archief stond eerst in een van de dienstgebouwen aan de Nieuwe Gracht en werd in 1962 werd het overgebracht naar het nieuwe dienstgebouw aan de Zijlweg te Haarlem.
3. Verantwoording van de selectie
4. Lijst van Hoofdingenieur-directeuren van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland in de periode 1882-1942
5. Terminologie
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1911-1942
Omvang in meters:
8,90
Periode documenten:
(1908) 1911-1942 (1946)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-463. Lijst van hoofdingenieur-directeuren, 1882-1952, in de inventaris.
Gemeente:
Provincie Noord-Holland