Menu

Uw zoekacties: Provinciaal Bestuur van Noord-Holland te Haarlem betreffende...

555 Provinciaal Bestuur van Noord-Holland te Haarlem betreffende toezicht op lagere overheden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De bestuurlijke indeling van Noord-Holland heeft in de periode 1945-1990 drastische wijzigingen ondergaan. De complexer wordende samenleving vereiste bestuurlijke aanpassing in de vorm van schaalvergroting. Het aantal gemeenten en waterschappen is sterk verminderd. Deze daalden respectievelijk van 121 naar 81 en van 309 naar 16.
1. Wettelijke taken bij het toezicht door de provincie
2. Gemeenten
3. Waterschappen
4. Verantwoording
Inventaris
3. Commissies
3.4. Commissies voor de agglomeratie Groot-Amsterdam
555 Provinciaal Bestuur van Noord-Holland te Haarlem betreffende toezicht op lagere overheden
Inventaris
3. Commissies
3.4.
Commissies voor de agglomeratie Groot-Amsterdam
Deze commissie werd ingesteld in 1964 onder voorzitterschap van F.J. Kranenburg. Hij was net aangetreden als Commissaris van de Koningin. De commissieleden kregen als opdracht te studeren op een doeltreffende bestuursvorm voor de agglomeratie Groot-Amsterdam, gelijk aan die van Rotterdam en omgeving (Rijnmond). Dit was de eerste aanzet om te komen tot het vormen van stadsdelen die een deel van de taken van het gemeentebestuur konden overnemen. Ook moest het tot een betere afstemming komen op bijvoorbeeld planologisch gebied met de omliggende gemeenten. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de ROA (Regionaal Overlegorgaan Amsterdam).
Daarnaast functioneerden nog een aantal andere adviesorganen met betrekking tot de agglomeratieproblematiek. Deze waren: Commissie ter bestudering van de bestuurlijke problemen in de agglomeratie Amsterdam en de Ambtelijke werkgroep Bestuursvorm Groot-Amsterdam, ook wel werkgroep Wilkeshuis.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1943-1989
Omvang in meters:
15,00
Periode documenten:
(1942) 1943-1989
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-318.
Gemeente:
Provincie Noord-Holland