Menu

Uw zoekacties: Gevangenissen te Alkmaar

62 Gevangenissen te Alkmaar

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
62 Gevangenissen te Alkmaar
Inleiding
1.
Geschiedenis
De veranderde politieke situatie na 1795 leidde uiteindelijk in 1811 na de inlijving bij het Franse Keizerrijk tot een eenheid van recht, zovel op strafrechterlijk als ook op burgerrechtelijk terrein. Weliswaar heeft het Crimineel Wetboek van het Koningrijk Holland, met een betrekkelijk gematigd strafstelsel, hier te lande gegolden *  van 1 februari 1809 tot 1 maart 1811, doch deze periode is te kort geveest om in feite op het terrein van het gevangeniswezen tot hervormingen te leiden. Eerst na de inlijving bij Frankrijk kwam eenheid van recht tot stand door de invoering van het Franse Wetboek van Strafrecht, de Code Pénal, welk wetboek een zeer streng strafstelsel bevatte, dat op afschrikking was gericht.
1.1. Wettelijke regelingen
2. Situatie Alkmaar
3. Archief en inventarisatie
4. Geraadpleegde literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1961
Omvang in meters:
63,00
Periode documenten:
1811-1961
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming directeur
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-456. Inv.nrs. 170-179, 265-270, 272-291, 333-356, 447 ontbreken. De dossiers met vonnissen en arresten betreffende het Huis van Verbetering en Opvoeding, sinds 1886 Rijksopvoedingsgesticht, 1851-1905 (inv.nrs. 426-445) zijn op naam te doorzoeken op www.noord-hollandsarchief.nl/zoeken/personen. De index op inv.nrs. 426-445 is ook in de studiezaal locatie Haarlem, Jansstraat te raadplegen. De inhoud van de dossiers kan sterk wisselen en varieert van een uittreksel uit de Burgerlijke Stand tot uittreksels van de vonnissen waarin de jongens werden veroordeeld tot opname in het Rijksopvoedingsgesticht.