Menu

7097 Stichting Eeuwfeest Haarlemmermeer te Hoofddorp
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1955 was het 100 jaar geleden dat de Gemeente Haarlemmermeer en de Haarlemmermeerpolder als waterschap zijn ontstaan. Om dit te vieren met een eeuwfeest was er een comité opgericht om daar plannen voor te ontwerpen. In dit comité waren de gemeente, het waterschap, vak- en landbouworganisaties en de federatie van middenstandsverenigingen vertegenwoordigd.
Het eeuwfeest zou gehouden worden van 2 – 16 juli 1955 met als belangrijkste evenementen: een agrarische en nijverheidstentoonstelling, de opvoering van een speciaal geschreven openluchtspel (Hollebolle Gijs) en een groot concours hippique. Om alles soepel te laten verlopen werd de wens geuit om een aparte stichting in het leven te roepen. De Stichting Eeuwfeest Haarlemmermeer is op 11 augustus 1954 opgericht en had als doel ‘het ontwerpen en uitvoeren van plannen voor - en het aan de hand daarvan organiseren van – feestelijkheden van het honderdjarig bestaan in negentienhonderd vijf en vijftig van de Gemeente Haarlemmermeer en de Haarlemmermeerpolder’. Burgemeester Jansonius was de voorzitter. Na de organisatie van het eeuwfeest is de stichting op 31 december 1955 geliquideerd. De afhandeling liep nog door tot in 1956.
Het motto van het eeuwfeest was ‘Van bruisend water tot ruisend graan!’ Het werd de naam van de landbouwtentoonstelling en de titel van een boek dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het eeuwfeest. Dit boek bevindt zich in de bibliotheek van het Historisch Archief Haarlemmermeer, evenals een film van de opening van de tentoonstelling bij het Eeuwfeest door koningin Juliana, gefilmd door de Polygoon Filmfabriek NV.
Het archief bevat vooral financiële stukken. Kladversies, bonnetjes, losse aantekeningen en dubbele exemplaren zijn zoveel mogelijk verwijderd.
Plaatsingslijst
1 Stukken betreffende de oprichting en opheffing, 1954-1955
7097 Stichting Eeuwfeest Haarlemmermeer te Hoofddorp
Plaatsingslijst
1
Stukken betreffende de oprichting en opheffing, 1954-1955
Omvang:
1 omslag
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1954-1956
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1954-1956
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-15. Het boek 'Van bruisend water tot ruisend graan. Honderd jaar Haarlemmermeer 1855-1955', verschenen ter gelegenheid van het Eeuwfeest, bevindt zich in de bibliotheek van het Historisch Archief Haarlemmermeer, evenals een film van de opening van de tentoonstelling bij het Eeuwfeest door Koningin Juliana, gefilmd door de Polygoon Filmfabriek NV.
Gemeente:
Haarlemmermeer