
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris
Reeds in 1866 kocht de toenmalige provinciaal archivaris dr. P. Scheltema dertien manuscriptkaarten van Noord-Hollandse steden getekend rond 1560 door Jacob van Deventer in opdracht van Philips II. Dit was de eerste aanzet tot wat in 1888 de Provinciale Atlas Noord-Holland zou worden. In dat jaar kocht de provinciaal archivaris C.J. Gonnet een belangrijke collectie topografische tekeningen, prenten en kaarten bij boekhandelaar Schuitemaker in Purmerend. Sinds die tijd stelt de provincie Noord-Holland de middelen ter beschikking om de collectie op peil te houden en daarmee de ontwikkelingen in de provincie te documenteren.
In 1923 heeft de provincie Noord-Holland het beheer van haar collectie overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Holland (RANH), later het Noord-Hollands Archief (NHA), te Haarlem. De inmiddels uitgebreide en kostbare collectie vereiste een nieuwe manier van conserveren: de juiste klimatologische omstandigheden, beveiliging, brand- en water-preventie en het op professionele manier toegankelijk maken. De collectie was, en is nog steeds, eigendom van de provincie.
meer informatie over MAIS-(M)DWS