Menu

Uw zoekacties: Historisch Archief van Melkunie Holland te Alkmaar, Collectie van het

793 Historisch Archief van Melkunie Holland te Alkmaar, Collectie van het

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Archiefbewerking
793 Historisch Archief van Melkunie Holland te Alkmaar, Collectie van het
Inleiding
1.
Archiefbewerking
Op 2 februari 1988 werd het startsein gegeven voor de eerste fase van het Geschiedenisproject Melkunie Holland. Het doel van het project was om zoveel mogelijk materiaal m.b.t. de geschiedenis van Melkunie Holland en haar voorgangers te verzamelen, te registreren en toegankelijk te maken.
Het verzamelde materiaal is heel divers van inhoud. De collectie bevat archiefbescheiden van zuivelfabrieken die zijn opgegaan in Melkunie Holland. Naast archiefbescheiden is ook literatuur verzameld, zoals boeken en vaktijdschriften. Ook zijn uitgewerkte interviews, krantenknipsels, foto's en reclamemateriaal in de collectie aanwezig.
Als toegang op het Historisch Archief van Melkunie Holland is in 1988 een database gemaakt, die echter verloren is gegaan. Wel is de papieren toegang bewaard gebleven. Die bestaat uit de volgende delen: 1 Alfabetisch register; 2 Systematisch register; 3 Noord-Holland (nummers 100-199, zie ook deel 9); 4 Utrecht (nummers 200-237); 5 Zuid-Holland (nummers 301-355); 6 Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland (nummers 401-475); 7 Zuivel algemeen (nummers 500-578); 8 Diversen (nummers 601-604); 9 Noord-Holland (vervolg, nummers 701-730)); 11 Musea (nummers 901-902); 12 Literatuur (alfabetisch op auteursnaam) en 13 Literatuur (titels in het bezit van Melkunie Holland). Deel 10 is niet toegekend.
In de toegang is zowel materiaal opgenomen dat aanwezig is in de collectie zelf als materiaal dat elders wordt bewaard. Ieder bedrijf of onderwerp heeft een uniek nummer gekregen. De beschrijvingen bestaan uit de naam van het bedrijf of de benaming van het onderwerp, inventarisnummer, vorm, omschrijving, datum en de vermelding over de aanwezigheid van een origineel of een kopie.
Uit de collectie is de literatuur gelicht. De titelbeschrijvingen in deel 12 (literatuur, alfabetisch op auteursnaam) zijn, met verbeteringen, opgenomen in de bibliotheekcatalogus van het Noord-Hollands Archief, zodanig dat de relatie met het Historisch Archief van Melkunie Holland behouden is gebleven.
Een deel van het materiaal was niet in de toegang uit 1988 opgenomen. Dat deel is in 2011 door Doxis Informatiemanagers geïnventariseerd. De beschrijvingen zijn opgenomen in rubriek 3.2 van deze plaatsingslijst.
In de plaatsingslijst zijn in rubriek 3.1 alleen de nummers vermeld die in de delen 3-9 en 11 van de toegang uit 1988 zijn beschreven. Deze toegang is niet digitaal beschikbaar. Op de studiezaal van het Noord-Hollands Archief, locatie Kleine Houtweg, kan de papieren toegang op de collectie worden geraadpleegd. Een overzicht biedt het alfabetisch register (deel 1), waarvan een uittreksel in deze plaatsingslijst is opgenomen, en het boek 'Een begeerlijk produkt. De geschiedenis van Melkunie Holland en haar voorgangers 1872-1989', door Peter van Druenen.
2. Alfabetisch register
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1880-1990
Omvang in meters:
40,50
Periode documenten:
(1800) ca. 1880-ca. 1990
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-179, 181-439, 441-500. Nrs. 180 en 440 zijn vervallen. Op een deel van het geïnventariseerde gedeelte van de collectie (nrs. 1-179, 181-184) is een toegang op papier aanwezig uit 1988, deel 1-9, 11-13, te raadplegen in de studiezaal van de locatie Kleine Houtweg. Daarnaast bevat de plaatsingslijst een uittreksel van het alfabetisch register (deel 1).