Menu

Uw zoekacties: Hypotheekkantoren Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn

83.1 Hypotheekkantoren Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In deze beknopt gehouden inleiding wordt alleen ingegaan op de onderzoeksmogelijkheden van de op het Noord-Hollands Archief berustende hypothecaire registers. Voor een uitvoeriger uiteenzetting over de hypothecaire en kadastrale archieven wordt hier verwezen naar de Kadastergids van Mr. F. Keverling Buisman en ir. E Muller, een uitgave van de Rijksarchiefdienst ('s-Gravenhage, 1979).
1. Hypotheekkantoren
2. Hypotheekregisters
3. Onderzoeksmogelijkheden
83.1 Hypotheekkantoren Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn
Inleiding
3.
Onderzoeksmogelijkheden
De registers uit deze periode zijn vrij volledig overgedragen, zodat onderzoek goed mogelijk is. Wel dient men te bedenken, dat de aanduiding van de percelen vrij gebrekkig moest zijn, zolang er nog geen perceelsgewijze kadaster bestond, dus tót 1832. Toegangen via de kadastrale percelen komen dan ook niet voor: uitgangspunt voor de onderzoeker moet zijn de naam van de schuldenaar of verkrijger (soms van de verkoper). Daarvan uitgaande is de werkwijze als volgt:
De klapper of naamlijst verwijst bij de gezochte naam naar een deel en een vak van het repertorium. Dit repertorium vormt de basis van de hypothecaire administratie in deze periode: elk vak bevat een overzicht van de op een bepaalde persoon of instantie betrekking hebbende akten. Ieder vak bestaat uit twee gedeelten. Een rechter deel heeft betrekking op de vestiging van hypotheken en beslagen en verwijst naar een deel en een artikel van de registers van inschrijving van hypotheekakten. Een linker deel vermeldt de aangeboden akten van eigendomsovergang van onroerend goed en verwijst naar een deel en artikel van de registers van overschrijving.
Het werken via het zogenaamde dagregister is niet zo praktisch in verband met het grote aantal dagelijks aangeboden akten, terwijl de datum van passeren van de akte voor de notaris lang niet altijd dezelfde zal zijn als die van aanbieding op het hypotheekkantoor.
4. Hoe de registers aan te vragen
5. Bijlage
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1838
Omvang in meters:
96,00
Periode documenten:
1811-1838
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-1494. Inv. nr. 1344 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Lijst van gemeenten in Noord-Holland, met verwijzing naar het kadasterkantoor waaronder zij ressorteren in de inventaris. Bij de indeling van Noord-Holland voor de kadastrale administratie werd gebruik gemaakt van dezelfde indeling die gold voor de rechtbanken. Dientengevolge werd Noord-Holland in 1811 ingedeeld in vier hypotheekkantoren: Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn. Bij de start van het Kadaster in 1832 werd dit wederom toegepast. In de loop van de tijd werd de verwevenheid van de kantoren van het Kadaster en de Hypotheekbewaarder zo groot dat zij in feite werden samengevoegd. We spreken dan ook over het algemeen van het Kadaster en de Openbare Registers, afgekort KADOR.