Menu

Uw zoekacties: microfiches van kadastrale kaarten van Noord-Holland, Collectie van

926 microfiches van kadastrale kaarten van Noord-Holland, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De hier beschreven microfiches omvatten opnamen van kadastrale kaarten die niet in papieren vorm aan het toenmalige Rijksarchief in Noord-Holland werden overgedragen. Het gaat in dit geval om kaarten zoals 'werkplans' en ander materiaal dat door de landmeters van het kadaster werd vervaardigd om gebruikt te worden voor het vervaardigen van gewijzigde kadasterkaarten, die in de plaats moesten komen van de zogenaamde minuutplans. Formeel was dit type materiaal bestemd voor vernietiging, maar voor de overdracht zijn ze verfilmd, en in de vorm van microfiches overgedragen. De papieren versies zijn vernietigd. De microfiches zijn geordend op gemeentenaam, en binnen de gemeente op kadastrale sectie. In een aantal gevallen is sprake van kaarten van inmiddels opgeheven gemeenten, zie bijvoorbeeld bij Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Sloten en Watergraafsmeer. In 1921 werden deze gemeenten opgeheven en werd het grondgebied toegevoegd aan de gemeente Amsterdam. Om praktische redenen werden dergelijke gemeenten door het Kadaster gehandhaafd als 'kadastrale gemeente'. Om die reden kan het voorkomen dat onder opgeheven gemeenten nog kaarten zijn geordend van jaren na het opheffen van de betreffende gemeente. In dergelijke gevallen is bij de betreffende gemeenten een verwijzing toegevoegd.
Inventaris
102 gemeente Spaarndam
926 microfiches van kadastrale kaarten van Noord-Holland, Collectie van
Inventaris
102
gemeente Spaarndam
NB:
Deze gemeente werd in 1927 opgeheven, zie eventueel ook onder Haarlem en Haarlemmerliede
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1902-1983
Omvang in meters:
0,45
Periode documenten:
20e eeuw
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-3068. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. De microfiches bevatten opnamen van kadastrale kaarten die niet in papieren vorm aan het toenmalige Rijksarchief in Noord-Holland werden overgedragen. Het gaat in dit geval om kaarten zoals 'werkplans' en ander materiaal dat door de landmeters van het kadaster werd vervaardigd om gebruikt te worden voor het vervaardigen van gewijzigde kadasterkaarten, die in de plaats moesten komen van de zogenaamde minuutplans. Formeel was dit type materiaal bestemd voor vernietiging, maar voor de overdracht zijn ze verfilmd, en in de vorm van microfiches overgedragen. De papieren versies zijn vernietigd. De microfiches zijn geordend op gemeentenaam en binnen de gemeente op kadastrale sectie. In een aantal gevallen is sprake van kaarten van inmiddels opgeheven gemeenten, zie bijvoorbeeld bij Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Sloten en Watergraafsmeer. In 1921 werden deze gemeenten opgeheven en werd het grondgebied toegevoegd aan de gemeente Amsterdam. Om praktische redenen werden dergelijke gemeenten door het Kadaster gehandhaafd als 'kadastrale gemeente'. Om die reden kan het voorkomen dat onder opgeheven gemeenten nog kaarten zijn geordend van jaren na het opheffen van de betreffende gemeente. In dergelijke gevallen is bij de betreffende gemeenten een verwijzing toegevoegd.