Menu

Uw zoekacties: charters in het bezit van Museum Kennemerland te Beverwijk b...
1011 charters in het bezit van Museum Kennemerland te Beverwijk betreffende eigendomsbewijzen, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1489-1873
Omvang in meters:
5,25
Periode documenten:
1489-1873 (1929)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Alleen digitaal te raadplegen. De collectie bestaat uit 93 charters, die in hoofdzaak betrekking hebben op de verkoop/koop van onroerende goederen, zijn genummerd AA1 t/m BE10 en VV1. De charters zijn getranscribeerd door de Werkgroep Paleografie van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland en toegankelijk via de publicatie 'Transcriptie van 93 charters/akten in Museum Kennemerland 1489-1873', Beverwijk 2011. Elk charter werd voorzien van een samenvatting en/of transportakteformulier. Daarnaast bevat de publicatie alfabetische lijsten van persoons-, veld-, plaats- en straatnamen, een verklarende woordenlijst en lijsten van maten en munten.
Gemeente:
Beverwijk