Menu

Uw zoekacties: Gelder, Cornelis van, architect te Haarlem

1013 Gelder, Cornelis van, architect te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Datering:
1923-1958
Omvang in meters:
2,50
Periode documenten:
1923-1958 (1987)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-137. Het archief van architect Cornelis van Gelder (1900-1987) bestaat uit architectonische ontwerpen/blauwdrukken voor nog bestaande woningen en appartementen in o.a. Haarlem, Bloemendaal, Bussum, Heiloo en Velsen, incl. volledige ontwerpen in pen en inkt, typoscript specificaties, manuscript correspondentie, potloodschetsen en snapshot foto's. Deze ontwerpen zijn niet alleen gemaakt in opdracht van particuliere opdrachtgevers, maar ook voor sociale woningbouw. Enkele voorbeelden: verbouwing Twijnderslaan 33, Haarlem (juni 1926); winkel met bovenwoning Gierstraat 83, Haarlem (mei 1928, in opdracht van J. Inpijn); plan van een landhuis, Ermelo (april 1929); plan voor een landhuis, Vierhouten ('De Roo Stee', april 1929, in opdracht van G.J. Droste); plan voor een woonhuis aan de Orionweg, Haarlem (oktober 1933); plan verbouwing Grote Houtstraat 153, Haarlem (november 1934, in opdracht van S. Mok); 6 woonhuizen aan de Pijlslaan, Haarlem (oktober 1938); 8 beneden- en bovenwoningen, Spaarndammerweg, Haarlem (januari 1939); gebouw HJMV Lange Margarethastraat 13, Haarlem (juni 1939); dubbel woonhuis, Bennebroekerdijk (april 1941); uitbreiding Volksbadhuis Van Egmondstraat, Haarlem (december 1947); 35 woningen Lorentzkade Ampèrelaan, Haarlem (febr 1949); Friesche Varkensmarkt 12, Haarlem (mei 1949); Ceintuurbaan Arbeiders-woongebebouw 'De Gooihof', Bussum (1953); plan voor een fabriek aan de Izaak Enschedéweg, Haarlem (juli 1958). Bovendien bevinden zich tussen de ontwerpen verschillende inzendingen voor nationale en internationale architectuurprijsvragen, zoals: Landverhuizershotel (nov 1922, georganiseerd door de Vereeniging Bouwkunst en Vriendschap); Volkenbondpaleis Genève (1938); Stadhuisplein Doetinchem (april 1939); bebouwing Zuidzijde Raaks, in opdracht van de gemeente Haarlem (1940).
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam heeft ook archivalia van Van Gelder.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.