Menu

Uw zoekacties: Enschedé, mr. Hendrik, te Haarlem, Collectie van

1020 Enschedé, mr. Hendrik, te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Mr. Hendrik Enschedé, geboren op 2 april 1830 te Haarlem (zoon van Jacob Enschedé en Johanna Christina Abbensets) en overleden op 4 mei 1913 te Haarlem, was advocaat. Hij trouwde op 7 maart 1855 te Heemstede met Henriëtta Johanna Elisabeth van Lennep. Zij is geboren op 15 januari 1832 te Amsterdam (dochter van Jacob Abraham van Lennep en Anna Willink) en overleden op 26 februari 1923 te Haarlem.
Mr. Hendrik Enschedé heeft onder andere gejaagd op Groot- en Klein-Bentveld, Boekenrode en het Haspel. De buitenplaatsen Groot- en Klein-Bentveld en Boekenrode waren oorspronkelijk in het bezit van Pieter van Lennep (1780-1850), de opa van Henriëtta J.E. van Lennep. Na het overlijden van haar oom mr. Joan Frederik van Lennep (1819-1892) werd Henriëtta J.E. van Lennep eigenaresse van Groot- en Klein-Bentveld. Het echtpaar Enschedé-van Lennep woonde er niet.
De collectie is in december 2013 geschonken aan het Noord-Hollands Archief door mr. M. Enschedé te Aerdenhout.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1809-1912
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1809-1912
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-3. De collectie heeft vooral betrekking op de jacht op de buitenplaatsen Groot- en Klein-Bentveld, Boekenrode en het Haspel.
Gemeente:
Haarlem