Menu

Uw zoekacties: NV Visscherij Maatschappij Neerlandia II te IJmuiden

1046 NV Visscherij Maatschappij Neerlandia II te IJmuiden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Aanwijzingen voor de gebruiker
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1925-1958
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1925-1958 (1962)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-86. Het archief is niet compleet bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kantoor van de vennootschap in IJmuiden gebombardeerd en daardoor is het archief over de periode 1925-1945 voor een deel verloren gegaan. Toch kan de bedrijfsvoering over de hele bestaansperiode van de vennootschap van 1925 tot en met 1958 gevolgd worden. Over deze hele periode zijn in ieder geval de notulen van de vergaderingen van de aandeelhouders en de vergaderingen van de commissarissen en de boekhouding bewaard gebleven. Voor de periode 1939-1958 komen daar nog de jaarstukken bij. Voorts bevat het archief brokstukken van de loonadministratie, de belastingadministratie en de effectenadministratie. Tenslotte werden nog stukken aangetroffen betreffende de vaartuigen van de vennootschap en betreffende haar liquidatie.
Gemeente:
Velsen