Menu

Uw zoekacties: Melchior, Adolf, en Maria Melchior te Haarlem, Collectie van

1126 Melchior, Adolf, en Maria Melchior te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De films zijn deels beschreven door de dochter van dhr. Melchior, Maartje Melchior. Familiale verbanden als 'Oma' en 'neef' of 'nicht' slaan zodoende op haar.
De dagboeken betreffende zijn reizen naar de Amazonen, de walvisvaart en Kenia berusten bij het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Deze zijn daar digitaal in te zien.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1933-1979
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1933-1979
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-46, NL_HlmNHA_1126_56054342. De collectie bevat in hoofdzaak films. Een gedeelte van de collectie is alleen digitaal te raadplegen (nrs. 37-41). Van nrs. 42-46 zijn alleen gedigitaliseerde versies beschikbaar. Dr. Adolf Melchior (1898-1962) was arts, auteur, illustrator en tekenaar. Hij vestigde zich in 1931 als gynaecoloog in Haarlem, waar hij vervolgens van 1934-1958 hoofd was van de gynaecologische afdeling van het Diaconessenhuis. De collectie bevat onder andere beelden van de intocht van de Canadezen in Haarlem op 8 mei 1945 en beelden van een ballonvaart over de regio Kennemerland. De reisjournaals van de reizen van dr. Adolf Melchior naar Tanganyika (Tanzania), het Amazonegebied en op de Willem Barentsz berusten bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam. Zie voor tekeningen en aquarellen van Melchior de collectie van Adolf Melchior, 1940-1962, toegangsnummer 1196.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.