Menu

Uw zoekacties: herinneringsproject Joodse Haarlemmers 'Ik schrijf je naam' ...

1227 herinneringsproject Joodse Haarlemmers 'Ik schrijf je naam' door Willemien Spook i.s.m. het Noord-Hollands Archief te Haarlem, Collectie van het

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op initiatief van Willemien Spook en i.s.m het Noord-Hollands Archief werden op 3 en 4 mei 2011 Haarlemmers uitgenodigd om in de Janskerk (het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief) op lange stroken papier de namen op te schrijven van de 710 Haarlemse joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen werden vermoord, zodat daar op Dodenherdenking alle namen stonden geschreven. Ieder heel uur schreef een prominente Haarlemmer één van de namen. De lange stroken papier hebben vervolgens als mo(nu)ment van herinnering een week gehangen in de Janskerk. De lijst van weggevoerde joden uit Haarlem is ook te raadplegen op www.joodsmonumenthaarlem.nl.
Het idee van initiator Willemien Spook achter het project was: 'Als je op zo'n manier iemands naam schrijft, vergeet je die nooit meer. Je tilt diegene daarmee uit de anonimiteit. Je geeft hem of haar daarmee iets terug, hoe klein ook.'
Er was in 2011 nog geen permanent monument om hen te herdenken. De in 2003 opgerichte Stichting Joods Monument Haarlem, die zich al jaren inzette voor het realiseren van een permanent monument, hoopte dat door het project een echte herdenkingsplek in de stad een stap dichterbij zou komen. Ruim een jaar later, op 23 september 2012, werd het Joods Monument op het Philip Frankplein onthuld. Het gedenkteken in de vorm van een wand vermeldt de namen van de Haarlemse joden die naar vernietigingskampen werden afgevoerd en nooit terugkeerden.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
2011-2011
Omvang in meters:
1,20
Periode documenten:
2011-2011
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-2. Op initiatief van Willemien Spook en i.s.m het Noord-Hollands Archief werden op 3 en 4 mei 2011 Haarlemmers uitgenodigd om in de Janskerk (het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief) op lange stroken papier de namen op te schrijven van de 710 Haarlemse joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen werden vermoord, zodat daar op Dodenherdenking alle namen stonden geschreven. Ieder heel uur schreef een prominente Haarlemmer één van de namen. De lange stroken papier hebben vervolgens als mo(nu)ment van herinnering een week gehangen in de Janskerk. De lijst van weggevoerde joden uit Haarlem is ook te raadplegen op www.joodsmonumenthaarlem.nl.
Gemeente:
Haarlem