Menu

Uw zoekacties: Commissie van bijstand in het beheer van gemeentebedrijven te Haarlem
1247 Commissie van bijstand in het beheer van gemeentebedrijven te Haarlem
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Plaatsingslijst
De Commissie van bijstand in het beheer van gemeentebedrijven hield zich bezig met de nutsbedrijven en de gemeentereiniging en was ingesteld bij raadsbesluit op voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders. Het was een vaste raadscommissie. Alleen leden van de gemeenteraad konden lid van de commissie zijn. Aan de commissie werd geen besturende bevoegdheid toegekend; die bleef bij het College van Burgemeester en Wethouders berusten. De taak was veelal beperkt tot het geven van advies aan het genoemd college.
De Commissie van bijstand in het beheer van gemeentebedrijven kende tot in 1953 twee subcommissies: de Subcommissie van bijstand in het beheer van het Gemeentelijk Energiebedrijf en de Subcommissie van bijstand in het beheer der gemeentelijke waterleidingen. In 1953 samengevoegd tot Subcommissie van bijstand in het beheer van het Gemeentelijk Energiebedrijf en het Gemeentelijk Waterbedrijf.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1900-1927
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1900-1927
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 8.1 nr. 181b (commissies). Het archief is fragmentarisch en bevat alleen notulen.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.