Menu

1306 Centrale Keuken te Haarlem
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Volgens het verslag van de toestand der gemeente Haarlem in 1940 is in 1940 een aanvang gemaakt met de inrichting van de Centrale Keuken en is deze op 15 januari 1941 in werking gesteld. De keuken was gevestigd in het slachthuis, Oorkondelaan 1.
De Centrale Keuken viel onder het Departement van Landbouw en Visserij, Rijksbureau voor voedselvoorziening in oorlogstijd. De Gemeente Haarlem exploiteerde de Centrale Keuken tot juni 1943. Daarna nam het rijk de voedselbereiding over. De gemeente zorgde nog wel voor de distributie van het eten.
De gemeente Heemstede en Bloemendaal namen ook maaltijden af van de Centrale Keuken en deelden in de kosten.
In 1941 beschikte de Centrale Keuken over de volgende lokalen:
Slachthuis; Kampenstraat 37; St. Vincentiusvereniging; C. de Bruijnstraat 87a; Tuindorplaan 1; Delistraat; Roerdompplein; Spaarndam.
Dit archief is aangetroffen bij het archief van de 3e afdeling financiën van de gemeentelijke secretarie waar het vermengd is geraakt met het archief van deze afdeling. De 3e afdeling kreeg dit archief waarschijnlijk ter controle en afhandeling van financiële zaken. Er is getracht zo goed mogelijk een scheiding te maken tussen de archieven van de afdeling financiën en de Centrale Keuken. Wanneer duidelijk was dat het bij financiën hoorde, is het daarbij opgenomen, wanneer het tegendeel bleek of het was onduidelijk, dan is het opgenomen bij het archief van de Centrale Keuken. Zie ook het archief van de afdeling financiën, Gemeentebestuur Haarlem, 1813-1957; de inv.nrs. 5776-5779.
Een opheffingsdatum is niet aangetroffen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1941-1945
Omvang in meters:
0,20
Periode documenten:
1941-1945
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-9.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.