Menu

Uw zoekacties: Haarlems Slagersgilde en rechtsvoorgangers te Haarlem

1449 Haarlems Slagersgilde en rechtsvoorgangers te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Haarlems Slagersgilde is in 1980 opgericht met als doel de behartiging van de belangen van het Slagersbedrijf in het algemeen en van haar leden in het bijzonder. De vereniging paste een aantal middelen toe om dit doel te bereiken, waaronder het samenbrengen van alle ondernemers die het slagersbedrijf uitoefenden in en om Haarlem, het houden van vergaderingen, lezingen, demonstraties en cursussen, het nemen van maatregelen om de verstandhouding tussen werkgevers en werknemers in goede banen te leiden en het bevorderen en steunen van de vakopleiding en vakexamens voor werkgevers en werknemers. Het Haarlems Slagersgilde ontstond uit een fusie tussen de Haarlemsche Slagers-Patroons Vereeniging (HSPV) en de R.K. Slagerspatroonsvereniging “Sint Bavo” te Haarlem.
De Haarlemsche Slagers-Patroons Vereeniging (HSPV) is in 1890 opgericht onder de naam Haarlemsche Varkensslagers Vereeniging. In 1932 is deze naam gewijzigd. Het doel van deze vereniging was het bevorderen van de vakbelangen van de leden.
De R.K. Slagerspatroonsvereniging “Sint Bavo” te Haarlem is in 1929 opgericht. De vereniging stelde zich ten doel de behartiging van de godsdienstige, zedelijke en stoffelijke belangen van haar leden, overeenkomstig de beginselen van de Rooms-Katholieke godsdienst.
Voor de fusie in 1980 werkten de HSPV en “Sint Bavo” al samen in de Federatie van Slagerspatroons voor Haarlem en Omstreken.
In 2006 is het Haarlems Slagersgilde opgeheven.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1916-2006
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
(1898) 1916-2006
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-50.
Gemeente:
Haarlem