Menu

Uw zoekacties: Distributiedienst te Velsen

1533 Distributiedienst te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Ingevolge de Distributiewet 1939 werd een Distributiedienst van de gemeente Velsen ingesteld. De Distributiedienst was ook een rijkszaak. Het distributiesysteem, werkwijze en wijze van controle werden bepaald door het rijk. De Distributiediensten vielen onder het Centraal Distributiekantoor van de Directie Handel en Nijverheid van het Ministerie van Economische Zaken.
Het hoofdkantoor van de Distributiedienst was gevestigd aan de P.J. Troelstraweg in het toenmalige IJmuiden-Oost. Het huisnummer kan op grond van de stukken niet achterhaald worden. Daarnaast waren er bijkantoren in het voormalig gebouw van het Leger des Heils aan de Edisonstraat, het Patronaatsgebouw aan de Zeeweg te IJmuiden, het toenmalige gebouw van het Raadhuis te Velsen-Zuid, het gebouw van de R.K. Volksbond aan de Wijkerstraatweg te Velsen-Noord, het Jeugdhuis van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Burgemeester Enschedélaan te Santpoort-Noord en het gebouw De Toorts aan de Duinweg of Duivelslaan te Santpoort-Zuid.
De Distributiedienst werd in 1951 opgeheven.

Kenmerken

Datering:
1939-1951
Omvang in meters:
1,25
Periode documenten:
1939-1951
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-78.
Gemeente:
Velsen