Menu

Uw zoekacties: Schuit, dr. J.W., te Beverwijk

1574 Schuit, dr. J.W., te Beverwijk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Dr. Jan Willem Schuit, geboren op 19 oktober 1840 te Hoorn en overleden op 6 juni 1905 te Beverwijk, was een bekende huisarts te Beverwijk. Hij promoveerde in 1864 in Leiden als doctor in de genees- en verloskunde. In dat jaar vestigde hij zich als huisarts in Beverwijk, waar hij woonde en praktijk hield in de Breestraat tegenover de Bloksteeg. In Beverwijk stond hij bekend als 'de dokter van de wijk.' Hij had een uitgestrekte wijk met veel patiënten. Bij zijn 40-jarig ambtsjubileum werd er een straat naar hem vernoemd en ontving hij een koninklijke onderscheiding. Op 31 december 1904 legde hij zijn praktijk neer. Na zijn overlijden nam een deel zijn patiënten het initiatief tot het oprichten van een gedenkteken in de vorm van een drinkfontein. Deze fontein, bedoeld voor trekhonden en paarden, werd uiteindelijk op 10 september 1912 door zijn dochter J. Lamme-Schuit (1870-1960) onthuld aan het Stationsplein. In de loop van de tijd is de fontein verplaatst, in 1926 naar de Dr. Schuitstraat en in 1953 naar het Moensplein.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1853-1905
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1853-1905 (1932)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-57. Dr. Jan Willem Schuit (1840-1905) was huisarts te Beverwijk waar hij bekend stond als 'de dokter van de wijk.'
Gemeente:
Beverwijk