Menu

Uw zoekacties: Stichting Internationaal Bloembollen Centrum en rechtsvoorga...

163 Stichting Internationaal Bloembollen Centrum en rechtsvoorgangers te Hillegom

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging Centraal Bloembollen Comité is opgericht in 1925. Het Centraal Bloembollen Comité had twee commissies: de Commissie voor Onpersoonlijke Reclame en de Commissie voor het Wetenschappelijk Onderzoek. In 1971 vond een reorganisatie plaats, waardoor de naam werd veranderd in Raad van Nederlandse Bloembollenondernemers (Bloembollenraad). Eén van de wijzigingen was de instelling van afdelingen als uitvoerende organen van de Raad. Zo werden de voorheen genoemde Commissie voor Onpersoonlijke Reclame en de Commissie Marktontwikkeling en Verkoopkunde (aanvankelijk een subcommissie van de eerstgenoemde commissie) samengevoegd tot één afdeling Afzetbevordering. In 1986 is de Raad van Nederlandse Bloembollenondernemers overgegaan in de Stichting Internationaal Bloembollen Centrum.
Tot de leden van de Raad van Nederlandse Bloembollenondernemers behoorden de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, de Bond van Bloembollenhandelaren, de Bond van Detailbloembollenhandelaren, het Koninklijk Nederlands Landbouw Comité, de Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond en de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Het doel van de Raad was de gemeenschappelijke behartiging van de economische belangen van de ondernemers op het gebied van kwekerij van en handel in bloembollen en aanverwante artikelen door:
a. het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van teelt en verwerking;
b. de bevordering van de afzet.
De Raad van Nederlandse Bloembollenondernemers trachtte dit doel te bereiken door:
a. beleidsvorming;
b. wetenschappelijke begeleiding;
c. economische begeleiding;
d. het bevorderen van een gelijkgerichte beleidsvoering van de bij haar aangesloten leden.
De Stichting Laboratorium voor Bloembollenonderzoek is in november 1973 opgericht ter voortzetting van de activiteiten van de afdeling Teelt-Technisch Onderzoek van de Raad van Nederlandse Bloembollenondernemers. De Stichting valt vanaf 1978 onder het Ministerie van Landbouw en Visserij.
De Stichting Internationaal Bloembollen Centrum verzorgde de internationale promotie van bloembollen en bolbloemen voor de Nederlandse bloembollenkwekers en -handelaren. De Nederlandse kwekers bestonden hoofdzakelijk uit bloembollenteelt- en productiebedrijven; de handelaren met name uit bloembollengroothandels- en exportbedrijven. De hoofdactiviteiten omvatten productvoorlichting, presentaties op tentoonstellingen, collectieve reclame, produceren van promotiemateriaal en overige pr-gerelateerde activiteiten.
De Stichting Internationaal Bloembollen Centrum is per 31 december 2011 opgeheven. Aan dit besluit lagen overwegingen ten grondslag, die verband hielden met de ondernemerspeiling en het te lage draagvlak wat daaruit naar voren kwam voor het Productschap Tuinbouw, de politieke discussies ten aanzien van de product- en bedrijfsschappen en het besluit van de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Anthos om collectieve activiteiten niet meer te financieren via de weg van het Productschap Tuinbouw. Als gevolg daarvan konden Anthos en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur onvoldoende zekerheden bieden voor de continuïteit van het Internationaal Bloembollen Centrum.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1925-2012
Omvang in meters:
2,80
Periode documenten:
1925-2012
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 163 inv. nrs. 1-54. Inv. nrs. 52-54 zijn alleen in digitale vorm beschikbaar. Nadere informatie over de raadpleging van die inv. nrs. bij de informatiebalie.