Menu

Uw zoekacties: dia's van amateurfotograaf Laurens Pieter Ederzeel betreffen...

1650 dia's van amateurfotograaf Laurens Pieter Ederzeel betreffende dorpen, steden en bezienswaardigheden in Noord-Holland, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Datering:
1960-2007
Omvang in meters:
1,00
Periode documenten:
1960-2007
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-114. De plaatsingslijst is per plaatsnaam beschreven. Voor beschrijvingen per stuk, gemaakt door de heer L.P. Ederzeel, kan de aan de plaatsingslijst gekoppelde inventaris in pdf worden geraadpleegd. Chemicus en amateurfotograaf Laurens Pieter Ederzeel (1926-2021) vervaardigde de dia's met een Leica camera in de periode 1960-2005, waarvan het merendeel in de jaren '70-'80. De collectie bevat in totaal 501 dia's van Haarlem, 1302 dia's van andere Noord-Hollandse toponiemen en 234 dia's van Texel.